Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Konferencia a digitális kulturális örökségről

Május 6-án az OSZK-ban a Könyvtári Intézet rendezésében tanácskozás volt, melyet az EU is támogatott. A tanácskozást Dippold Péter (KI) vezette. Elsőként az EU DELOS programjáról link és a magyar részvételről számolt be Kovács László (MTA SZTAKI). Minthogy újabban a projekthez a KI is csatlakozott, honlapjukon tájékozódni lehet a projekt lényegéről. Varga Csaba link (Stratégiai Kutató Intézet) a tudástársadalom mibenlétéről beszélt, az európai és a hazai szándékokról és tennivalókról. Szerinte fő feladatunk Magyarországon: "Minden eddigi tudás, érték digitalizáltan elérhető legyen." Valószínűleg a legnagyobb érdeklődést Tószegi Zsuzsanna (Neumann-ház) előadása váltotta ki, hisz lényegében először kaphattunk bemutatást a NAVA (Nemzeti Audiovizuális Archivum link előkészítéséről, a 105 millió Ft-ért végrehajtott projekt-előkészítés lényegéről. E munkában törvény előkészítése, a metaadatbázis létrehozása, a feldolgozási szabványok kidolgozása (Dublin Core), a szolgáltatások megtervezése, valamint a leendő intézmény működésmódjának kialakítása szerepelt. Ha a NAVA "átmegy" a parlament "húsdarálóján", ami (talán) még nem is egészen garantált, akkor reményünk lehet arra, hogy a jelentős nyilvános (egyetemi és megyei) könyvtárak révén bármely magyar állampolgár ingyen és korlátozások nélkül elmerülhet a NAVA kincseiben. Addig azonban még csak a korábbi, a BME-en készült megvalósíthatósági tanulmány tanulmányozható földi halandóknak. Tószegi igazgató asszonyt Kora András osztályvezető (ugyancsak Neumann-ház) követte, s szellemes bemutatójában megismerkedehetett a kevésbé up-todate könyvtáros közönség is az SGML "misztikumával", de voltaképp avval a technikai boszorkánykonyhával, amely a NH-ban nyomtatott vagy egyéb analóg dokumentumokból változatos formátumú digitalizált örökséget eredményez. Ezután az OSZK munkatársai adtak áttekintést a máris elképesztően változatos nemzeti könyvtári projektekről a Corvina-könyvtártól Erkel Ferenc kottáiig, a VPOP-igények nyomán digitalizált Oláh Gusztáv-díszlettervektől a térképtár közel 700 kincséig (melyből a nagyobb "falatok" digitalizáltan több megabájt nagyságrendig nőnek). Káldos János, Rekecz Anita és Moldován István bemutatói meggyőzték a nagyszámú és kitartó hallgatóságot gyönyörű elkötelezettségükről és nagyfokú hozzáértésükről. Látogassák az OSZK honlapját! (SP)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról