Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kontraszelekciós jelek a könyvtáros szakmában

Homályos folyosók állandó témája, de hivatalosan nem tudunk róla: a könyvtáros szakmai kontraszelekció, azaz a kiválasztás szempontja nem a minőség, hanem valami más, leggyakrabban a kéz-kezet mosó kapcsolat. Bár tényleg nehéz objektíven leírni a helyzetet, de annál izgalmasabb. Lássunk néhány példát a helyzetre:
1. Egyszer régen kezembe került egy könyvtárigazgatói pályázat. Tulajdonosa szívesen vette volna, ha belenézek és javaslatokat fogalmazok meg vele kapcsolatban. Meg is tettem: ezt és ezt a pontot érdemes kiemelni, mert a könyvtár alapvető céljainak megvalósítását mutatja be... -- hangzott az egyik javaslat. Meg is lepett az elutasítás: azt nem lehet -- mondta -- hiszen akkor azt feltételezheti a fenntartó, hogy túl erős a pozícióm a szakmában, neki pedig könnyen irányítható intézményvezetőre van szüksége.
2. Javaslatot tettem egy nagy könyvtár munkatársának, hogy weboldalukon mutassák be munkatársaik tevékenységét is, hogy a kívülállók tudják, kihez milyen ügyben érdemes fordulniuk. Nem könnyű ügy -- válaszolt -- akkor bárki láthatná, hogy a egyes feletteseknek sokkal kisebb a szakmai tapasztalata, mint beosztottjának. Ezt pedig aligha lehet láttatni!
3. Van olyan könyvtáros, aki saját szabadsága terhére tart szakmai előadásokat. Ezt rosszallottam: mondván: bár saját szakmai fejlődését is szolgálja, de talán még inkább az egész könyvtári közösségét, ami bőven indokolja a szűkebb-tágabb közösség támogatását. Adófizetőként én is a képzettebb könyvtárosokban vagyok érdekelt. Ő ugyanakkor azt mondta: nem szeretné kitenni magát annak a veszélynek, hogy munkatársai ezért megszólják... (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2015. szeptember 28.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=kontraszelekcios_jelek_a_konyvtaros_szakmaban
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról