Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kontrolling a könyvtárban

A kontrolling a tervezés során meghatározott tevékenységek menet közbeni visszacsatolása. Ennek egyik újabban használt módszere a Balanced Scorecard (BSC), amely az egyes teljesítménymutatókat egymáshoz viszonyítva meghatározott egyensúlyban szemléli. Pl.: a feltárás mérője egyaránt lehet az idő illetve a pontosság, ám ezek persze könnyen kijátszhatók egymás ellenében. Szükség van tehát egy optimális idő / pontosság arányra. Három német nagykönyvtár is belevágott közös BSC-rendszer kialakításába (forrás: Performance, processes and cost: managing service quality with the Balanced Scorecard. In: Library Trends 49 (Spring 2001) p. 709-17). Ok a használók, pénzügyek, belső folyamatok, potenciálok (innováció) területeit vették a BSC elemeinek. Projektjüknek integrált kontrolling-rendszert állítanak fel, amely gyűjti és elemzi a teljesítménnyel kapcsolatos adatokat, és segíti a menedzsment döntések meghozatalát.

Hírforrás: Kontrollingról röviden: Könyvtárosok kézikönyve IV., Könyvtárgazdaságtan fejezet, p. 381-2.
2002. július 03.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=kontrolling_a_konyvtarban
Régebbi hírforrás(ok): Kontrollingról röviden: Könyvtárosok kézikönyve IV., Könyvtárgazdaságtan fejezet, p. 381-2.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról