Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyv formájú hangoskönyv

Október 21-én a Kongresszusi Könyvtár Vakokkal és Sérültekkel foglalkozó részlege bemutatta azt az új fejlesztést, amely átveheti a kazetta alapú hangoskönyvek helyét a világban. Az új modell nem más, mint egy digitális hangoskönyv, melyet Dook-nak (digital book) nevezett el 23 éves bolgár feltalálója Lachezar Tsvetanov, aki jelenleg a connecticuti egyetemen ipari tervezést tanul. Tsvetanov ezzel a találmánnyal egyúttal 5000 $ nyert az amerikai Ipari Tervezők Szervezetének júniusi versenyén. Mint mondta, olyan tárgyat szeretett volna tervezni, ami megjelenésében is hasonlít a könyvekre, mert a vakok jelentős százaléka idős ember, aki azt szereti, ha előtte van az, amit olvas, hiszen így szokta meg, mielőtt elvesztette a látását. A fiatalabbak pedig e találmány használatával úgy érezhetik, hogy nem lógnak ki a sorból, mert a Dook valóban könyv formátumú. A Dook-nak nincsenek mozgó részei, egy digitális kártyával működik. Megjelenésében egy olyan vastag könyvhöz hasonlít, amely középen van kinyitva. A lapok szélén gombok teszik lehetővé a lapozást, a széljegyzetelést és a keresést is. Hangszórós része azoknak az idősebb olvasóknak jelent majd segítséget, akik nem ismerik a Braille írást. A következő 3 év során mintegy 30 000 féle művet közel 75 millió $ értékben konvertálnak át a Dook-ra, amelyeket 2008-tól kezdve ingyenesen osztanak szét a felhasználók között. (Szemlézte Káldi Emese)

Hírforrás: link 2002. október 22.
2002. november 06.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=konyv_formaju_hangoskonyv
Régebbi hírforrás(ok): link 2002. október 22.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról