Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Hatékonyabb a papírról olvasás -- vs. Kindle

6 perc olvasás 68%-kal csökkenti a stressz szintjét, és számtalan tanulmány bizonyította: az olvasás segít megőrizni a koncentrációt és szellemi képességeket. A rendszeresen olvasók körében 2,5-szer kisebb az Alzheimer-kór kialakulásának esélye.
Nem mindegy viszont, hogy milyen formátumú az olvasás: a papíron megjelent történetek pozitívabb hatást fejtenek ki az olvasókra.
1. Segíti a szöveg megértését. Akik Kindle [vö.: elektronikus] változatban olvasták a történetet, nehezebben emlékeztek a történés sorrendjére, gyakrabban keverték össze a cselekményeket - szemben a papírról olvasókkal.
2. Elveszíthetjük a képességünket, mely a hosszabb mondatokat eddig képes volt egyből feldolgozni. A képernyő olvasása során legtöbbször csak átfutjuk a témát, nem értelmezzük egyből a mondatok mögött rejlő tartalmat.
3. Lassú, megfontolt olvasás. Napi 30-45 perces lassú olvasással (ténylegesen csak az olvasnivalóra figyelve) elősegítjük a teljesebb, tökéletesebb koncentrációt. (ref.: NM)

Hírforrás: MIC
2015. szeptember 28.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=konyv_vs._kindle-_olvasok
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról