Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvajánló gender és identitás témában a kanadai Sacred Heart Gimnáziumban

Számos kanadai egyházi gimnázium a mai napig nemek szerint külön osztályokban oktatja a fiatalokat egyebeken kívül arról is, hogy mit jelent a nem, a szexualitás és az identitás a kibontakozó személyiségük számára.
Egy katolikus gimnázium iskolai könyvtárosa számol be arról, hogyan hozták létre a Gender és identitás gyűjteményüket az iskolában.

Az olvasószolgálatban dolgozók beszélgettek tinédzser olvasóikkal és szüleikkel, hogy megtudják tőlük, mi az, ami még komfortos számukra a fenti témákban. A válogatásban mindenképpen igyekeztek elkerülni az egyoldalúságot. Ahogy haladtak a válogatásban, a gender kérdéskör egyre tágabb értelmezést nyert.
Így kerültek a gyűjteménybe nem csak lmbt szerzők művei és lmbt szépirodalom, hanem a testkép, sztereotípiák, mentális egészség, és még tiniknek írt színpadi művek is.
A sokoldalú gyűjtemény olykor 'aha' élményhez segítette a diákokat.

Végül a gyűjtemény címét is a tinédzserek közreműködésével találták ki. A NEM ÉS IDENTITÁS cím volt az, amit még a konzervatívabb olvasók sem éreztek agresszívnek, sőt nem volt kényelmetlen, ha a szülők látták, hogy ebben a gyűjteményben keresnek.

A kutatás lényeges szakmai elvárása az volt, hogy a könyvtárosok megfigyeljék az olvasók testbeszédében azt, hogy mely kifejezéseket hogyan használják, ezekre milyen mozdulatokat tesznek a diákok olvasmány-ajánlás kérésekor.
A transz hősök, a meleg románc, lelki egészség, az identitás regénybeli ábrázolása mind hiányt töltenek be az olvasmánylistákon.
A lényeg, hogy mindenki azt érezze, róla szól a kért mű, és nem rekesztődik ki a csoportból. (ref.: Somorjai Noémi)

A téma terítékre kerül az MKE tatabányai vándorgyűlésén.

Hírforrás: Tarulli, L. Gender, sexuality and identity in fiction. Suggesting new titles to make all readers feel like they belong. Reference & Users Services Quarterly. 2018 vol. 57., iss. 4., p. 248-250.
2023. június 13.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=konyvajanlo_gender_es_identitas_temaban_a_kanadai_sacred_heart_gimnaziumban
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról