Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvégetés - Kínában is

A hétvégén több fotó jelent meg arról, hogy két nő egy halom könyvet éget el egy megyei könyvtár előtt Kínában, írja a Guardian. Elsősorban a kormányzat által illegálisnak és elfogultnak ítélt könyvek vannak veszélyben.
Október elején a kínai oktatási minisztérium elrendelte, hogy "meg kell tisztítani" az általános és középiskolák könyvtárait a kommunista rezsim által nem megfelelőnek, vagy elavultnak ítélt könyvektől, és felszólították az intézményeket, hogy hazafias oktatást végezzenek.
Az irányelv alapján a nemzetbiztonságot veszélyeztető, a társadalmi stabilitást vagy az ország becsületét veszélyeztető könyveket kell eltávolítani.
Ezenkívül a vallási tevékenységet vagy a "helytelen globális értékeket" népszerűsítő könyveket szintén el kell távolítani. Az iskoláknak jövő márciusig kell jelentést tenniük arról, hogy milyen erőfeszítéseket tettek a rendelet céljainak érdekében.
Az elmúlt időszakban Kína különösen sok erőfeszítést tesz a fiatalok által fogyasztott tartalmak szabályozására, ezért fokozottan ellenőrzi az interneten közzétett tartalmakat és a videójátékokat is. A kommunista rezsim által tiltólistára tett könyvek eltávolítása és elégetése komoly felháborodást váltott ki Kínában is, sokak szerint ezek a Csin-dinasztia, a náci Németország vagy a '60-as, '70-es évek kulturális forradalmát idézik.

Hírforrás: Index
2019. december 09.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=konyvegetes_kinaban
Régebbi hírforrás(ok): A török oktatási minisztérium büszkén jelentette be 301878 könyv megsemmisítését link Az oroszok tagadják, hogy Soros-könyveket égettek volna link Könyvégetés Hunniában -- 2009-ben még tiltakoztunk link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról