Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Monopólium a könyvdigitalizálás révén?

Washingtonban és Brüsszelben is vizsgálják, hogy monopólium jön-e létre a sok millió, kereskedelmi forgalomban jelenleg el nem érhető mű digitalizálása révén. Jennie Johnson, a Google szóvivője arról beszélt: a cég könyvek millióit kelti életre, ezek máskülönben elvesznének a kulturális örökség számára. Ismert szakemberek is hajlanak ennek az érvnek az elfogadására. Thomas Augst, a New York-i Egyetem tanára úgy véli: eltűnik a közkönyvtárak és a kutatói könyvtárak közötti határvonal, a könyvek széles körben hozzáférhetővé válnak majd. Eben Moglen, a Columbia Egyetem professzora szerint: ha a könyvdigitalizálást a lovas kocsik és az autógyárak egykori harcaként fogjuk fel, akkor a Google ebben az út akar lenni -- vagyis nem többet, mint felületet biztosít. Mások viszont monopóliumot emlegetnek. A Book Search funkció előfizetéseivel, illetve a digitalizációhoz kapcsolódó hirdetésekkel a Google egy másodlagos piacot is létrehoz, amelyet uralhat. Brewster Kahle, az Internet Archive nonprofit digitális könyvtár alapítója -- sokakhoz hasonlóan -- a szabad felhasználású, úgynevezett árvakönyvek (melyeknek nincs jogtulajdonosuk) sorsa miatt aggódik.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról