Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvek szövegében is keresne a Google -- Az Amazon már keres is -- 9%-os növekedés!

A Google számos nagy kiadóval folytat tárgyalásokat egy olyan szolgáltatás megindításáról, melynek keretén belül a felhasználók a könyvek szövegében is képesek lennének futtatni a cég keresőjét. Bár részleteket nem közöltek, a lényeg nyilvánvalóan az lenne, hogy a keresendő kifejezésre szövegrészletek jelennének meg találati eredményként, így a cél a könyvek elektronikus feldolgozása, valamint az engedélyek megszerzése. A Google eddig 60 ezer kötetre kötött megállapodást, ám igyekeznie kell, ha nem akar kimaradni erről a bővülő piacról. Az Amazon.com a múlt héten indította meg "Search Inside the Book" ("keress a könyvben") nevű szolgáltatását, mely ugyanazt kínálja, amiről a Google most még csak tárgyal. Mivel az Amazon.com alapvetően kereskedelmi oldal, nem meglepő, hogy a sikeres keresés eredményeként megtalált könyvet rögtön meg is lehet rendelni az oldalról.

Jó üzlet az Amazonnak az új könyvkereső. A cég csupán egy hete vezette be az általa forgalmazott könyvek szövegében elérhető keresését, megelőzve ezzel a hasonló rendszerben gondolkodó Google-t, az új szolgáltatás azonnali sikernek bizonyult. A vállalat forgalma egy hét alatt 9 százalékkal nőtt azon könyvek körében, melyek szövegében keresést lehetett végezni az új rendszerrel. Az Amazon könyvkeresőjében jelenleg 190 kiadó 120 ezer könyve szerepel, ami mintegy 33 millió könyvoldalon teszi lehetővé a keresést.

Hírforrás: Prím Online, okt. 30., link ; Prím Online, nov. 2., link
2003. november 05.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=konyvek_szovegeben_is_keresne_a_google-az_amazon_mar_keres_is-9%-os_novekedes
Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, okt. 30., link ; Prím Online, nov. 2., link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról