Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvekben talált tárgyak -- reloaded

Folyamatosan gyarapszik a nagykanizsai könyvtár találttárgy-kollekciója, amelynek legjobb darabjait nemrég közszemlére tették. Mint Osvald Éva könyvtárostól megtudtuk, a visszavitt kötetekben az évek során találtak már körömreszelőt, lejárt személyi igazolványt, ugyancsak érvényét vesztett bankkártyát, a pápát és különféle szenteket ábrázoló képecskéket, meghitt családi fotókat, fogpiszkálót, továbbá a könyvek különösen kiváló barátját, tehát csokipapírt, a férfiúi bölcsességet hirdető söralátétet és a női találékonyságot bizonyító tisztasági betétet, valamint egy tetszetős kétezer forintos bankjegyet is.
A különös kincsek legérdekesebbike azonban kétségtelenül egy fél pár zokni. Ez is egy kislányé volt, egy Harry Potter-kötetben érkezett. Szintúgy hazajutott végül. Természetesen kíváncsiak voltunk, miként eshet meg, hogy egy olyan kiterjedtebb tárgy, mint mondjuk ez a zokni, elkerüli a visszavételező könyvtárosok figyelmét. W. Kovács Ágnes, a lelet felfedezője azt mondta, hogy a holmik zömét persze azonnal kiszúrják, de vannak helyzetek, amikor nem tudnak minden részletre odafigyelni a kollégák.
A szegedi Somogyi könyvtárba is befutnak érdekes tárgyak. A kölcsönzőcsoportot vezető Bozsó Katalin érdeklődésünkre elárulta: találtak már névjegykártyákat, kifizetett csekkeket, orvosi kezelőlapokat, beutalókat, fogászati kezelőlapot, zárójelentéseket, recepteket, hajgumikat, hajcsatokat, karácsonyi üdvözlőlapot, kedvezményes vásárlásra jogosító kuponokat, postai küldeményről értesítőt, sorsjegyeket, mozijegyet, áruházi vevőkártyát, lottószelvényt, banki kivonatot, könyvutalványt, erkölcsi bizonyítványt, garancialevelet, más könyvtárak olvasójegyeit, önéletrajzot, sőt még deviza-átutalási megbízást is.

Régebbi hírforrás(ok): Mi mindent hagynak a használók a visszahozott könyvekben? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról