Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyves problémák az arab világban

A frankfurti könyvvásár jövőre az arab világot kívánja középpontba állítani. A Frankfurter Allgemeine Zeitung október 14-i számában egy arab kiadó adott rövid betekintést sajátos problémáikba. Ma a világ népességének mintegy 5%-át teszi ki a 22 arab állam együttesen 280 milliós lakossága. Kétharmaduk írástudatlan. A többiek egy része is felhagy az olvasással az iskola befejezése után. A könyvtárak jelentős része oly szegény, mint a templom egere, új könyv vásárlására ritkán van pénzük. Egy mai arab kiadvány általában két-háromezres példányban jelenik meg. A könyvkereskedelem szervezetlen, igen gyakran a kiadóktól megrendelt példányok kifizetése elmarad. Áttekinthetetlen és szigorú cenzúra uralkodik a könyvkiadás felett (az előzetes engedély ellenére előfordul a frissen megjelent könyv elkobzása). Egyes arab államokban megjelenhetnek Marx művei, másokban betiltják Rainer Maria Rilke elbeszéléseit vagy egy 10. századi bagdadi költő műveinek kiadását. Akinek van elég pénze, az egyszerűen megrendeli "összes műveinek" előállítását egy nyomdában, kihagyva a kiadói gondozás szakaszát.

Hírforrás: 2003. okt. 25., link (SP)
2003. október 29.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=konyves_problemak_az_arab_vilagban
Régebbi hírforrás(ok): 2003. okt. 25., link (SP)
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról