Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Könyvkelengye - több mint 1100 ajándékcsomag Sepsiszentgyörgyön

A Könyvkelengye link a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár link és Sepsiszentgyörgy önkormányzata Polgármesteri Hivatalának közös programja. 2010. óta a sepsiszentgyörgyi újszülöttek, illetve szüleik könyvcsomagot kapják ajándékba. Román és magyar, illetve, esetenként vegyes csomagot is összeállítunk.
2019. áprilisig 1182 sepsiszentgyörgyi újszülött és családja részesült a Könyvkelengye csomagban.
Az olvasók Könyvkelengye-logóval ellátott textilszatyorban kapják meg a könyveket a gyerekkönyvtárban, hozzá könyvkelengyés könyvtári belépőt is, amelyet a kisgyermek hároméves koráig használhat. Emellett a csomag tartalmaz egy igényes kivitelezésű, nyomtatott füzetet, amelyben a kedvezményezett szülők ajánlásokat találnak arról, hogy a gyermekük hároméves koráig hogyan, milyen könyvekkel, irodalmi alkotásokkal közelíthetik és készíthetik fel őt az olvasóvá válásra (ld.: link ).
A családok nagyon szeretik a kezdeményezést, sokan a csomag átvételekor először találkoznak a könyvtárral és annak szellemi-kulturális kínálatával. A csomagot kapó kisbabákat külön olvasói osztályban tartjuk nyilván, így könnyen nyomon követhető a projekt eredményessége. Jelenleg az aktív, belépőjét évente újító, rendszeresen kölcsönző olvasók száma 324. De ennél sokkal több azoknak az olvasóknak a száma, akik a Könyvkelengye program során jöttek először könyvtárba, mert ebben a számban nincsenek benne a szülők és a testvérek. Általában ezek a családok 3-4 belépővel járnak, és csak a gyerekek kelengyések.
A könyvtár Gyermekrészlege kínálatában a korosztálynak szóló könyvválaszték, játéksarok és baba-mama klub is szerepel.
2011-től kiterjesztettük a programot, már olvasni tudó, iskolás gyermekek is részesültek könyvajándékban. A könyvek átadására mindig a könyvtárban kerül sor, ahová elhívjuk a könyvajándékban részesülő osztályokat, és - ha lehetséges - az érintett kötet szerzőjét is, aki felolvas a könyvéből, majd beszélget a gyerekekkel könyvekről, olvasásról, vakációról. Az iskolásoknak szánt könyvajándék természetesen román diákokra is vonatkozik, számukra is megfelelő kötetet választunk, és a jelzett módon adjuk át azt. Összesen 4582 magyar és román diák részesült könyvajándékban az elmúlt nyolc évben.
A programba 2019 májusától bekapcsolódott a Bod Péter Könyvtártámogató Egyesület is. A Könyvkelengye éves költségvetése közel 8000 euró. Terveink szerint a 2019/20-as tanév elején ajándékkönyvet kapnak a sepsiszentgyörgyi másodikosok, illetve folytatjuk a babáknak szóló csomagok beszerzését és átadását. A program népszerűsítése érdekében találkozókat, szemléletformáló műhelymunkát tervezünk pedagógusoknak és szülőknek.

Régebbi hírforrás(ok): KIT-hírek a Könyvkelengyéről: link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról