Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Könyvolvasás és új olvasási formák -- könyvtárban is, még

A könyvolvasás gyakoriságát, mennyiségét, minőségét számos felmérés taglalja. Akár az ALA (Amerikai Könyvtárosok Egyesülete), akár az Amazon.com Kindle e-book olvasói, akár az amerikai szakkönyvtárak ilyen irányú kutatásaiba pillantunk bele, az erőteljesen romló olvasási tendencia mindenütt hangsúlyosan jelenik meg. Az amerikaiak 40%-a egy évben jobb esetben talán egy könyvet elolvas. Mindegy, hogy a könyv jó vagy sem, értékes irodalom vagy sem, az emberek nem olvasnak, miközben a szépirodalmi szerzők száma a 11 millióról 14 millióra nőtt. Vannak, akik ennek okát a gondolkodásmód megváltozásában látják, amely nem elegendő az igazi szövegértéshez. ...
Ezekkel a típusokkal együtt megjelennek a narráció és az olvasás új, eddig ismeretlen formái. A lineáris szövegkörnyezetet és a lineáris olvasást megtörik mozgóképpel, hanggal, matematikai képletekkel, hogy még inkább alátámasszák mondanivalójukat a szerzők. Természetesen ez másfajta intellektuális erőfeszítést és felkészültséget igényel az olvasóktól. A hatalmas kínálat ellenére megdöbbentő az a tény, hogy a fejlett országok olvasóinak kevesebb mint 5%-a használ e-bookot, és a természettudományos e-cikkek olvasóinak aránya oly kevés, hogy nem mérhető! Pedig a könyvtárak jövőjét mindez befolyásolni fogja. Jelenleg még nagy a megszokott olvasói réteg jelenléte, nyilvánvalóan a technikai eszközök, újdonságok, digitalizált állományok és az ezzel járó különféle szolgáltatások széles skálájának köszönhetően. (ref.: Pajor E.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról