Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Könyvpiaci helyzet -- antikvárius szemszögből

KIT: Mely könyvek azok, melyeket Önnél keresnek? Vándor Kata (link Egyértelműen: a szakkönyvek. Valamint a nemrégen megjelent friss szépirodalom, amihez így olcsóbban lehet hozzájutni. Klasszikusokat szinte csak iskolai követelményként keresnek; ha szerepelnek valamely közép-, főiskolai vagy egyetemi ajánlott irodalomban. Illetve van még egy réteg, amely keres régen és csak egyszer megjelent műveket. Ebben a kategóriába a Magyar Helikon által kiadott könyvek is keresettek. (Ne felejtsük el, hogy 1960 és 1990 között a könyvkiadást a nagy példányszámú és a három-négy évenkénti újra kiadások jellemezték. Egy átlag 50-60 éves értelmiségi könyvespolcán gyakorlatilag ugyanazokat a könyveket találom.) Régi gyerekkönyvek iránt is van igény. Főleg a szülők keresik, akik saját porontyaiknak szeretnék megvenni gyerekkoruk élményeit. Ám ezeknek a könyveknek az állapota erősen leromlott, valóban ronggyá olvasottak. Másrészt a fogadtatásukról nem vagyok meggyőződve -- mármint, hogy az új generációt lenyűgözik-e? Sosem fog egy könyv két emberben ugyanolyan hatást kiváltani. A klasszikusok ajánlott irodalomként tűnnek fel, ha egy pedagógus ismeri, és jónak tartja őket. De jellemzően ma már igen kevesen keresik őket. Szinte eladhatatlanok Anatole France, Balzac, Zola művei, de a sort még hosszan sorolhatnám. Egyébként nagyon érdekes, hogy az idő rostája milyen gyorsan dolgozik. Ha meghal egy író, megnő a kereslet a könyvei iránt. Hernádi Gyula úgy távozott (igaz előtte sem sok vizet zavart), hogy meg sem rezdült tőle a piac. Ami viszont nem volt jellemző Szabó Magdára, vagy pl. Vonnegutra.

Hírforrás: Vándor Kata, nyugdíjas könyvtáros, jelenleg könyvkereskedő
2009. július 29.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=konyvpiaci_helyzet_antikvarius_szemszogebol
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról