Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtár(hiány) a MITS-ben -- gettósodás?

A MITS-ben (Magyar Információs Társadalom Stratégia, 2003. 10. 29-i kormányelőterjesztésre készült anyag) négy helyen fordul elő a könyvtár kifejezés:
-- A kulturális örökség legyen elérhető új típusú hordozókon is; "erre egyelőre csak nem kielégítő volumenű civil -- (Magyar Elektronikus Könyvtár) és állami (Digitális Irodalmi Akadémia, Nemzeti Digitális Adattár) kezdeményezések léteznek." (I.3.4 pont, p. 28.)
-- Könyvtári, múzeumi, levéltári katalógusrendszerek teljessé tétele és összehangolása. (I.6., p. 38)
-- a Nemzeti Digitális Adattáron belül országos közös katalógus építése könyvtári, múzeumi és levéltári adatbázisokból. (II.2.3., p. 71.)
-- 2002. végéig meg kell teremteni a közintézmények, például múzeumok, könyvtárak internetes elérhetőségét. (III., p. 86)
-- Mint látható, gyakorlatilag egy kérdéskörben merül fel a könyvtár ügye, nevezetesen a kulturális örökség megőrzésében és reprezentálásában (ami egyébként szép és nemes feladat). Ám ez közvetetten arra is utal, hogy az összes többi tárgyalt témakörben a könyvtári szolgáltatások potenciálja nem merül fel a felelős döntéshozók körében. Az információs stratégiában -- a könyvtárakhoz laza fogalmi szálakkal kötődő EISZ kétszeri említésén kívül -- nem merül fel sem az oktatás(!), sem a közvetlenül kulturális területen kívüli vonatkozásban -- vö. szakkönyvtárak. A könyvtár az anyag szerint nem mérvadó tényező a gazdasági, közigazgatási, egészségügyi, környezetvédelmi, jogi stb. információ, tájékoztatás és a K+F területein; lassan kiépülnek az állami, könyvtárakat kikerülő csatornák. Felmerülhet az a kérdés is, hogy a könyvtárak az információs stratégiában tényleg csak ekkora helyre jogosultak, vagy csak a könyvtári "lobbi" képes ennyire. Vagy a könyvtárak nem képesek ennél többre? Vagy beérjük az egyre szűkülő "élettérrel"? (MG)

Régebbi hírforrás(ok): MG
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról