Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Könyvtár - segíthet-e a jelenhedonizmus mérséklésében?

HVG: Az internet, a közösségi média lehetőséget adnak az azonnali "vágykielégítésre": bármikor kommunikálhatok a barátaimmal, ha felmerül valami ismeretlen téma egy beszélgetésben, azonnal rákeresek a neten.
Ph. Zimbardo: Pedig ez a "pillanatnak élés" a kisgyerekkor sajátja. Egy csecsemő nem tud várni, ha éhes. Amikor a gyerekek felnőnek, ki kell, hogy fejlődjön a "jövő-érzékük". Most készül egy sokszerzős könyv Donald Trumpról, arról, hogy miért nem alkalmas amerikai elnöknek. Az általam írt fejezetben azt szeretném megmutatni, hogy Trump a legszélsőségesebb jelenhedonista: állandóan valami újdonságra vágyik, könnyen beleun mindenbe, nem vesztegeti az idejét arra, hogy szakértővé váljon bizonyos területeken. A Twitteren él, ha történik valami, nem gondolkozik, azonnal reagál, nem bajlódik a helyesírással, a részletekkel, és nem törődik a következményekkel sem. Vagyis az USA elnöke, akinek elképesztő hatalom összpontosul a kezében, pontosan úgy viselkedik, mint egy kisgyerek.
HVG: Arról mennyit tudunk, hogy az internet, a közösségi média hogyan befolyásolják a fiatalok időperspektíváját?
Ph. Z.: Ez egy nagyon fontos kérdés valóban, és még senki nem tanulmányozta teljes komplexitásában. A technológiának köszönhetően már nem is arról beszélünk, hogy a jelenben él valaki, hanem inkább a másodperc tört részében. Üzenetet küldök valakinek, és már attól is ideges leszek, ha egy perc múlva még nem kaptam választ. Állandóan elérhetőnek kell lenni, muszáj azonnal reagálni mindenre. Ha eszembe jut egy ötlet, rögtön elküldöm a munkatársamnak, és már el is kezdjük a megvalósítást. Szükségszerűen felszínesebb így minden, nincs idő nyugodtan végiggondolni és megtervezni a részleteket.
És akkor még nem beszéltünk a videojátékokat játszó kamasz fiúkról, akik végképp a mikropillanatban élnek, az újabb és újabb izgalmas kihívásokban: ez az abszolút hedonizmus világa, ahol a játékkal összehasonlítva unalmassá válik minden más. Amerikában súlyos probléma, hogy egyre több fiatal már a középiskolát sem fejezi be, és nem törődnek a következményekkel, hiszen úgy érzik, számukra nem létezik jövő.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról