Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtár 2.0 -- 9. Összefoglalás

Nyolc lépésben körüljártuk a 'könyvtár 2.0'-t. Új képet alkothattunk általa a könyvtárról, amely emberközelibb, rugalmasabb, az eddiginél. A 'Library 2.0 meme map'-en ( link ) az alapvető funkciókat az alábbi 8 pontban határozták meg: 1. Felhasználó-központúság 2. Technikailag megfelelően kialakított környezet 3. A felhasználó elérése a long-tail (elnyúló szakasz) által 4. A tartalomhoz egynél több eszközön is hozzá lehet férni 5. Tartalomközpontú szoftverek 6. Állandó változás 7. Web 2.0 alkalmazások és szolgáltatások használata 8. Nyitott szabványok. E funkciókat különböző tényezők határozzák meg, segítik, egészítik ki stb. Maga a könyvtár, mint intézmény is idetartozik, így fontos, hogy mint entitás, javasol, tanul, kombinál, szervez, összefog, és hagy(!) kitalálni és megtenni dolgokat, ezzel együtt pedig részvételre hív a munkában. (Az utolsó pont jelent leginkább újdonságot, hiszen a lehetséges használók alig ismerik a könyvtárakat, ráadásul a könyvtárak több innovációs lépéssel lemaradtak az információs társadalom éllovasaitól, vö. pl. az RSS-ek használata.) Ugyanezért fontos az OPAC is, amely lehetővé teheti a központosított keresést (amelyre volt számtalan ötlet és kísérlet Magyarországon is, de eddig nem sok eredménnyel). Csatolni lehet a rekordokhoz és a keresési eredményekhez az RSS-csatornákat is, s engedni a felhasználóknak a rekordcímkézést, és külön figyelni az OPAC-okhoz fűződő felhasználói visszajelzésekre. A fizikai könyvtár kiemelt szerepet kaphat pl. közös munka céljára való hangos terek létrehozásával. A felhasználókat segíteni lehet mobil eszközökkel (vagy pl. Wi-Fi-vel), melyek által saját maguk teremthetik meg az elmélyült munka feltételeit. A virtuális közösségszervező könyvtári funkció, ki használhatja a már létező hálózat-építő szoftvereket (itthon is már 17 könyvtár használja az iWiW-et), ill. sajátokat indítva be. Itt az általános kommunikáció mellett a felhasználói igények is találkozhatnak. Ezzel együtt integrálhatja az (elektronikus) oktatói környezetet, ezeknek otthont adva, továbbfejlesztve. Mindehhez pedig az intézményeknek a lehető legrugalmasabb és legcélratörőbb rendszert kell kidolgozniuk, integrálva a munkafolyamatokat és részterületeket, úgy, hogy közvetlenek és emberiek maradnak. Így bebizonyítható a használóknak, hogy a könyvtárnak nincsenek határaik, és bármikor segítséget tudnak nyújtani.

Hírforrás: Takács Dániel, link
2006. november 01.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=konyvtar_20-9_osszefoglalas
Régebbi hírforrás(ok): Takács Dániel, link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról