Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtár: ahol tisztelik a peremre szorult fiatalokat

Amy Cheney rátette az életét, hogy könyvtárosként a társadalom perifériájára szorult embereknek -- és különösképpen is fiataloknak -- segítsen. A magát vállalkozónak, innovációs és kapcsolatépítő szakembernek valló könyvtáros, akinek munkáját több országos díjjal is elismerték, a Lee&Low Booksnak adott interjújában a fogva tartott fiatalok között szerzett könyvtárosi tapasztalatairól nyilatkozik. Azért dolgozik -- mondja -- hogy a könyvtárlátogatás mindenki számára jog legyen és ne privilégium. Amy szerint a fiatalok nagy részének negatív tapasztalatai vannak, többeknek viszont semmilyen kapcsolata sincsen a könyvekkel, így sokan, akik bekerülésük előtt egyáltalán nem olvastak, épp az intézetben szereznek élményt az olvasás szépségéről, és itt többet olvasnak, mint egész addigi életükben. A könyvekkel és az olvasással való kapcsolatuk ellenére a fiatalok számára a könyvtár nagyon is kedvelt tereppé vált: itt tisztelik és elfogadják őket. A könyvtár tere -- ahol társasjátékok is várják a gyerekeket -- amúgy is egészen más, mint az intézet más részei: itt növények vannak, ablakok, az ablakokon át pedig látni a fákat, madarakat, a természetet... Ez a barátságos környezet és a könyvek új élménye nemcsak abban segít, hogy a fiatalok viszonya javuljon az olvasással kapcsolatban, de stresszoldó hatásuk valóságosan életmentő, terápiás hatású a fogvatartottak számára, így a könyvtáros segítő szakemberként is működik.
A könyvtárban tilos olyan könyveket tartani, amelyek szexualitással vagy erőszakkal kapcsolatos jeleneteket ábrázolnak, és fegyver- vagy alkoholkészítésről szólnak. A könyvtárba bekerülő könyveket összetett szempontok alapján választják ki, mérlegelve, melyek azok a művek, amelyek leginkább segítik a fiatalok életét. Az "In the Margins Book Award" díjat pedig arra alapították, hogy megleljék a legjobb könyveket azon fiatalok számára, akik mélyszegénységben élnek az utcán vagy nevelőintézetekben.
Amy üzeni: ne féljünk az élet perifériájára szorult fiatalokkal dolgozni. Általános félreértés, hogy velük nehéz az együttműködés, miközben nagyon találékonyak, viszont egy olyan csapdába bezárva szenvednek, amelybe nem önhibájukból záródtak bele. A titok nyitja, hogy megtaláljuk azokat a tereket, ahol leginkább fejlődhetnek. (ref.: Kámán Veronika, Könyvtárostanárok Egyesülete; Interview with a Librarian for Incarcerated Youth)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról