Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtár, amely ingyenes számítógépekkel számolja fel a digitális megosztottságot

A Charlotte Mecklenburg Library (link CML) 20.000 ingyenes számítógépet - felújított laptopokat - osztott szét Mecklenburg megyében a 18 éven felüli, saját, otthoni számítógéppel nem rendelkező felnőttek között. Nekik volt a legnagyobb szükségük oktatásra, karrierépítésre, egészségügyi e-szolgáltatások vagy az alapvető kormányzati szolgáltatások elérésére. A történelem során kialakult szegregáció miatt azokat a közösségeket célozza meg a program, amelyek leginkább rászorulnak a felzárkóztatásra. Az eredeti program, amely 2020-ban indult 2.700 laptoppal, hosszú várólistát generált. Ráadásul olyan sikeres lett, hogy a 2020 Top Innovator Award díjat is elnyerte érte a könyvtár a városi könyvtárak tanácstól (Urban Libraries Council - ULC). A további fejlesztésre már az USA vészhelyzeti alapjától kaptak 8 millió dollárt. A pénzt részben az alábbiakra költötték:
- a 20.000 laptopra MX-Linux operációs rendszert töltöttek fel a LibreOffice alkalmazással együtt. Zoom, továbbá Chrome és Firefox böngészők is helyet kaptak a gépeken, mert ezek az alapjai a nethasználatnak és az internet iránti elköteleződésnek Seth Ervin, a könyvtár innovációs irodájának vezetője szerint. Azért nem a Windows-t választották, mert inkább hardverre, eszközökre akartak költeni, továbbá ezek az alkalmazások valós igényeket elégítenek ki. 2022-ben, január közepén újra megnyitják a kérelmezől várólistáját, majd márciusra tervezik az elosztást.
- Szélessávú internetet használó közösségeket szeretnének, ezért 2021 decemberében a könyvtár elindította a "MeckTech Connect" pilot programját, amely a "Charlotte's West Boulevard Corridor"-ban élő, kb. 800 háztartásnak ingyenes szélessávú internetet nyújt legkésőbb a következő évben. Ez a felmérés szerint most 50% alatti az említett térségben. Az Open Broadband-del együttműködve a MeckTech Connect kültéri, vezeték nélküli antennákat telepített a kiemelt helyszínekre. Ezt a MeckTech Connect segítségével - egyéb szervezetekkel együttműködve - a 2020-ban elnyert 492.000$-ból valósíthatták meg. Kiderítették, hogy az emberek azokon a területeken, ahol elérhető a szélessávú internet, továbbá az internetszolgáltató is biztosítaná azt, mégsem használják. Okai: a szolgáltatás hiányos, rosszul karbantartott és méregdrága. A kapott visszajelzések után egy villanyoszlopokat használó, CBRS módszerű hálózatot terveztek. Így érték el a wi-fi-vel való legnagyobb lefedettséget. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról