Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtár és közösségi költségvetés? - Könyvtári fejlesztés - könyvtár költségvetése?

Apró, de látványos újdonsága az önkormányzatok működésének, hogy egyre több helyen hirdetnek meg közösségi költségvetést, vagyis azt, hogy a város büdzséjének egy részéről ne a képviselők döntsenek, hanem közvetlenül az emberek javasolhassanak ötleteket és szavazhassanak ezekről. A közösségi költségvetés kis részét tette csak ki az önkormányzatok költségvetésének, néhány kivételtől eltekintve annak egy százalékát sem érte el, csak 2023-ban több, mint 2 milliárd forint elköltéséről szavazhattak az emberek.

A legnagyobb érdeklődés a Fővárosi Önkormányzat által meghirdetett projektet övezte, amelyben az 1 milliárd forintos keretösszeg messze a legmagasabb volt a hasonló hazai kezdeményezések között, és az önkormányzat tájékoztatása szerint közel 26 ezer szavazótól 100 ezernél is több szavazat érkezett a beküldött ötletekre. ...
A közösségi költségvetés egyáltalán nem a nagy települések sajátja, a 7500 fős Jászárokszállás, a négyezer fős Pilisborosjenő és a háromezres Bordány is lehetőséget adott lakosainak, hogy az önkormányzati források egy részéről közvetlenül döntsenek.

A legtöbb szavazatot jellemzően a gyerek-kutya-bicikli-fa tengelyen található javaslatok kapták, de több helyen járdaépítésre vagy zebrafestésre szánták a lakosok a szabadon felhasználható összeget. (HVG)

A fentiek alapján a (köz)könyvtár két módon kapcsolódhat a közösségi költségvetéshez (azon túl, hogy a FSZEK Budapest esetében fizikai teret biztosított a főváros ilyetén szervezési céljaira):
Vagy könyvtári fejlesztést szavaznak meg az emberek - de ehhez nagyon erős branddé kell tenni a könyvtárat...
Vagy pedig maga a könyvtár teszi költségvetésének egy részét közösségivé - igaz, hazai példa erről még nem ismert. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról