Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtár helyett kávéház -- könyvtár a kávéházban, vagy kávéház a könyvtárban?

A kávéház a legtöbb író számára afféle 'felnőtt-napköziotthon' lehetett -- fogalmaz szarkasztikusan a HVG-nek Saly Noémi --, ahol a vendég evés-ivás mellett sakkal, biliárddal, kártyával és legfőképpen olvasással tölthette becses idejét. És még ennél is több. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (ismertebb nevén: EMKE) kávéháza például kölcsönkönyvtárat is üzemeltetett. De a legtöbb műintézményben amúgy is megtalálhatók voltak a fontosabb külföldi és monarchiabeli napilapok. Ma bármelyik közkönyvtár megirigyelné, hogy a Newyork kávéházba például 1900-ban csaknem négyszáz lap járt.
-- Lehet, hogy a könyvtárat -- a használók nagy örömére -- rákényszeríti a válság a vendéglátásra is? Igaz, hogy ahhoz a ma vegetáló könyvtári kávékiméréseket és a könyvtár szolgáltatáspolitikáját átgondolva megtérülő üzletté kellene változtatni, amihez elengedhetetlen a gazdálkodási szakértelem. Viszont a könyvtár így inkább válhat a település vagy közösség információ- és tudásközpontjává (már amennyiben ez komoly cél). (MG) Korábbi vonatkozó cikkünk: Kocsmakönyvtár (kocsma a könyvtárban, vagy könyvtár a kocsmában?)link

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról