Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtár, hogy 'látva lássanak' - előnyök és hátrányok?

A könyvtárak szándékos égetése nem új, de meglepőnek tűnik, hogy az ilyen események a békeidőben is bekövetkeztek a demokráciában. Mit mond ez a könyvtárak közösségi észleléséről és a könyvtári szakma válaszáról? Többnyire a könyvtárak nem nagyon szerepelnek a hírekben. Egyes országokban nagyrészt láthatatlanok, másokban csak akkor keltenek figyelmet, ha csökkentések vagy bezárások fenyegetik őket, vagy ha rosszra fordulnak a dolgok. A könyvtárak láthatósága és láthatatlansága a politikai arénában kockázatokkal és előnyökkel is jár. A téma feltérképezéséhez a különböző országokban működő könyvtárakat úgy értelmezi a szerző, mint a politikai térben elhelyezkedő, a láthatatlantól a láthatóig terjedő folytonosságot, amelyre a láthatóság és a láthatatlanság veszélye fennállhat. Néhány megfigyelés - különös tekintettel a dél-afrikai könyvtárügy fejlődésére - azt követi nyomon, hogyan látják a könyvtárosok magukat és intézményeiket az általuk szolgált közösségekkel és társadalmakkal kapcsolatban. A tanulmány arra a következtetésre jut, hogy a láthatatlanság kockázata nagyobb, mint a láthatóságé, de a könyvtári szakma politikai tudatossága, szerepvállalása és elkötelezettsége a kritikus tényező. (A láthatóság hátrányai és előnyei: könyvtárosok a társadalom és politika örvényében; sajnos csak autoref.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról