Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Könyvtár készítette wiki az etnokulturális örökség megőrzésére

Dél-Afrika Tudományos és Műszaki Minisztériuma állami politikája alapján a könyvtárak kötelesek szorosan együttműködni az őslakossággal, megteremteni a lehetőségeket a helyi nyelvek, a történelem és a kultúra tanulmányozásához, támogatni az információs és digitális írástudást.
2008-ban elsőként indult az Ulwazi (zulu nyelven Tudás) könyvtári projekt az Ethekwini (Durban) központi könyvtár munkatársának kezdeményezésére: a fiatalokat egy érthető célú, érdekes tartalmú, a népszerű kommunikációs eszközök használatát igénylő projekttel akarta becsalogatni a könyvtárba. A kerületi és a városi önkormányzat által finanszírozott közkönyvtárakkal a wikitechnológia mellett döntöttek, ahol a tartalom szerzője maga a lakosság. További cél volt az információs írástudatlanság felszámolása az őslakosság körében, a zuluk támogatása, hogy érezzék, az információs társadalom tagjai.
Az Ulwazi honlap fő fejezetei: Kultúra, Történelem, Emberek, Helyek és Hírek. Szócikket bárki írhat (zulu nyelven és angolul), a szócikkbe kerülhet fénykép, video- és hanganyag. A könyvtáraknak fontos szerepük van a helyi lakosok felkészítésében a projektben való részvételre, az önkéntesek általában munkanélküli fiatalok. Nehézséget okoz, hogy kevés a könyvtár és a könyvtáros, az önkéntesek sokszor nem megbízhatók.
A kommunikáció bővítése érdekében a projekt a Facebookon, a Twitteren és a Google+-on is elérhető. A könyvtárak a falvakban és törzsi területeken az egyetlen kulturális központok, ahol ingyenes internetelérés van, a tartalom megismerhető, és lehetséges az adatbevitel. Speciális applikáció készült a mobilok használatára, mivel a lakosság 90,7%-ának van mobiltelefonja.
A honlapon jelenleg 800 szócikk szerepel, a legnépszerűbb az Emberek és a Kultúra fejezet, ezen belül a személyes történetek, legendák, hagyományos esküvői szertartások, gyógyfüvek használata és a sörkészítés. Az eltelt 7 év alatt a honlapot 182 országból keresték fel, példáját a DAK több tartománya is követi. (A Dél-Afrikai Köztársaság közkönyvtárainak szerepe a nem anyagi jellegű etnokulturális örökség megőrzésében és népszerűsítésében; ref.: Viszocsekné P. É.)

Régebbi hírforrás(ok): Egyenlőtlenségeket csökkentő közkönyvtár Dél-Afrikában -- Germiston link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról