Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Könyvtár, piac: közjó kontra hatékonyság?

Eleget dolgoznak-e a könyvtárosok? -- e Steve Coffman-cikkcímben feltett kérdés kapcsán gondolkodik el Barbara Fister. A könyvtárakat új, elektronikus környezetben ért kihívások kapcsán többirányú 'provokáció' éri, minden könyvtári tevékenység ellátható valamilyen szinten a Wikipédia, Google, Amazon.com stb. szervezetek, gyors ütemben fejlesztett szolgáltatásai által.
Barbara nincs is meglepve a fenti és ahhoz hasonló címek láttán. Coffman 1998-ban kérdezte: 'Mi lenne, ha a könyvtárat könyvesbolthoz hasonlóan üzemeltetnének?' Ha ez helyi központként független könyvesboltot jelentene, mely támogatja a helyi kultúrát, akkor egyet is értenék vele -- így Barbara. De nála ez azt ő azt jelentette: 'mint egy óriás kiskereskedelmi lánc' -- központilag irányított, alacsony bérű munkavállalók, népszerű dokumentumok, drága kávé, a nagy könyvesboltokra jellemző újításokkal. Saját tanácsát megfogadva Coffman ma profitérdekelt könyvtári szolgáltató LSSI link elnökhelyettese.
A Coffman-féle gondolatokban közös, hogy úgy tekintenek a társadalmi / közösségi intézményekre; egyetemekre és könyvtárakra, hogy ügyfeleik mit kaphatnak tőlük, illetve hogyan lehetnének még hatékonyabbak. Azaz: fogalmuk sincs a közjóról. Ez logikus következménye annak a szinte vallásos hitnek, mely szerint a piacnak mindig igaza van, ahogyan az ügyfeleknek is. (ref.: MG)

Hírforrás: A kormány befektetne a könyvtárakba, ha fejlődnek -- Üzleti könyvtárszolgáltató átvenne brit közkönyvtárakat link
2012. április 10.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=konyvtar_piac_hatekonysag_kontra_kozjo
Régebbi hírforrás(ok): A kormány befektetne a könyvtárakba, ha fejlődnek -- Üzleti könyvtárszolgáltató átvenne brit közkönyvtárakat link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról