Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtár, receptre - Hágában a háziorvosok is aktívan emelik a könyvtár látogatottságát

A Hágai Városi Könyvtár számos, a városban működő szervezettel visz közös projekteket, illetve kölcsönösen támogatják egymás munkáját. A háziorvosi hálózatot véve például: - A csecsemőgondozók munkáját támogatva Bookstart-koffert állítunk össze, melyben könyvek is találhatók. Például fürdésre is alkalmas (műanyag) babakönyv, hogyan fejleszthetők a gyerekek érzékszervei, de van benne meghívó baba-olvasójegy kiállítására is - mondta Deuten Makkai Réka, programvezető, a Hollandiai Mikes Kelemen Kör, a KIT Hírlevél és a Magyar Információbrókerek Egyesülete közös rendezvényén.

Az előadó Somorjai Noéminak az együttműködés részleteit firtató kérdésére elmondta: a háziorvosok a betegek egészségügyi adatait tartalmazó digitális személyi dossziéval dolgoznak, amelyet természetesen az érintett emberek is kinyithatnak. A beteg számára ugyanakkor gyakran érthetetlen az abban is használt orvosi szaknyelv. Ennek megértésében segítenek a könyvtárosok.
Konkrétan: ha észreveszi a háziorvos, patikus, hogy a betegnek szaknyelvi-szövegértési gondjai vannak, akkor úgymond receptre felírja a beteg számára a könyvtárat. Mondván: menjen oda, hogy fejlesszék nyelvi készségét, segítsenek a recept vagy a diagnózis értelmezésében, vagy egyszerűen abban, hogy miként tudja digitális egészségügyi dossziéját megnyitni. Nem mindenkinek egyértelmű, hogy a könyvek mellett milyen szolgáltatások találhatók a könyvtárban (játék, zajongási lehetőség, segítségkérés) stb. A háziorvosok - ahogyan a példa mutatja - promotálják a könyvtárat a használók között. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Kultúra receptre - a jólét növelése érdekében link Ellátás receptre -- könyvtári asszisztálással is? link A közkönyvtárak átvesznek városi közszolgálati feladatokat link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról