Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtár szak helyett BTK kulturális örökség, vagy TTK informatika szak

A Pisai Egyetemen 2009-ben megszüntették a könyvtár szakot; a bölcsészkaron kulturális örökség tanulmányok szakon, a természettudományi karon informatika szakon lehet elvégezni az ilyen irányú alapképzést. 2002-ben interdiszciplináris programokat is indítottak: digitális bölcsészet alap- és mesterszakot, illetve adattudomány és üzleti informatika mesterszakot. Az informatika mesterszakon belül 2017-ben "adat- és információ", valamint "mesterséges intelligencia" program indult. Doktori képzés informatikai és adattudományi területen működik. A digitális bölcsészet, illetve az adattudomány és üzleti informatika mesterszakon oktatott témák a humántól a reáltudományi területekig felrajzolható spektrumon helyezhetők el, a két halmaz metszetében az adatbányászattal, az adatvizualizációval, a szövegelemzéssel, a közösségimédia-elemzéssel, az adatbázisokkal, az információkereséssel és a webmarketinggel.
A statisztika szerint a digitális bölcsészet mesterszakra elsöprő többségben bölcsészettudományi alapszakos hallgatók érkeznek, míg az adattudomány és üzleti informatika mesterszakra jelentkezők diszciplináris háttere heterogén. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a könyvtár- és információtudományi kurzusokat a digitális bölcsészetet tanuló hallgatók választják a leggyakrabban, de az adattudomány és üzleti informatika szakon - ahol több a kötelező tantárgy matematikából, számítástechnikából és közgazdaságtanból - is jelentős az ilyen kurzusokat felvevők aránya. (Az információtudomány ökoszisztémája az oktatásban: a Pisai Egyetem példája; ref.: Koltay T.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról