Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtárad webes megjelenésének karbonkibocsátása?! - érdemes gondolkodóba esni

Mivel egyes kutatások szerint mintegy 4 százalékban hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához a digitális világ, a Ringier Hungary kiadó mérni és csökkenteni kezdi digitális médiaportfóliójának karbonkibocsátását - közölték még szerdán. A Blikk.hu-val indítják a tesztet, együttműködve a 2022 őszén indult, már a MasterCarddal és az EON-nal is dolgozó Carbon.Crane csapatával.

A kiadó már 2021-ben készített karbonlábnyom-felmérést, majd a kiadó üzemeltetése, energiahatékonysága, a csomagolóanyagok és a remittenda-gazdálkodás terén vezettek be változtatásokat. ... A Blikk.hu mérése után a Kiskegyed.hu, a Sportal.hu, a Glamour.hu és az Egészségkalauz.hu monitorozására is sor kerülhet. A Carbon.Crane Website Karbon Monitorjával mérik majd az adatfelhasználást és ezáltal a kibocsátást, valamint megoldásokat is kínálnak a csökkentésre. A vége elvileg egy jobb, gyorsabb és környezetbarátabb webhely lesz.
Huszics György, a Carbon.Crane ügyvezető igazgatója szerint minden egyes oldalletöltés szerverek közti adatforgalmat, az pedig energiafelhasználást generál. Egy Blikk méretű site monitorozása szerinte nagy feladat. Huszics hozzátette: "A nagyméretű vizuális elemek számának csökkentésével, méretük optimalizálásával, rendszerfontok használatával és programozói beállítások módosításával sokat tehetünk annak érdekében, hogy az oldalbetöltések kevesebb energiafelhasználással járjanak, így a weboldal környezetkímélőbbé váljon."

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról