Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtárainkban elérhető adatbázisokra alapozva minősíthető az egyetemek munkája - pl. így

Azt kutasd, ami érdekes! - Ez a nem túl meglepő javaslat a bonyolult a Sikeres egyetemek, népszerű kutatási témák? - "A SciVal tématerületi besorolásának jelentősége a nemzetközi tudományos publikálásban" (Urbanovics Anna, Sasvári Péter, TMT, 2020/2. sz.) cikk végkövetkeztetése. A szerzők azonban masszív alapokra, a bibliometriához nagyon hasonló scientometriai eljárások eredményeiből eredeztetik megállapításaikat, ráadásul hazai egyetemeket is tartalmazó példákkal. A cikkel felvértezve (és a mögöttük álló adatok könyvtári elérhetőségével) a potens könyvtáros is hatással lehet saját egyeteme versenyképességére. (MG)
- A mai dinamikusan változó, és egyre inkább átrendeződni látszó nemzetközi tudományos közegben a tudatos tervezés elengedhetetlen a kutatók részéről. Jelen tanulmány ehhez a tudatos tervezéshez kíván ötleteket és javaslatokat felsorakoztatni, különös tekintettel a SciVal kutatástámogató egyik funkciójaként megjelenő tématerületi besorolások figyelembevételére. A bevezetést egy, az elméleti háttér és néhány jelentős folyamat leírása, valamint a legfőbb fogalmak tisztázása követi. A tanulmány második részében három esettanulmány kap helyet, melyekkel empirikus úton kívánjuk bemutatni a tématerületi besorolás szerinti publikálás szerepét. Végül javaslatokat igyekszünk megfogalmazni, mellyel segíthetjük a szerzők munkáját egy tudatosabb, jobban szervezett publikálási minta kialakítása érdekében.
Az eredményeink jól mutatják, hogy az e tudományágakban jeleskedő intézmények, habár eltérő mértékben, de nagy arányban a legnépszerűbb kutatási tématerületek köré szervezik tudományos tevékenységüket. Ezekkel a tématerületekkel biztosítják a szélesebb olvasói közönséget, potenciálisan magasabb hivatkozási számokat elérve, melyekkel tovább növelhetik tudományos hatásukat. A hazai kutatók számára elsődleges prioritást kell, hogy élvezzen a nemzetközi folyamatokba való beilleszkedés, saját versenyképességük megtartása és növelése. Ezeket a publikációs tevékenységük tudatos tervezésével, és bizonyos témák köré való szervezésével érhetik el. Ezt az elemzésünket ezért mindazoknak ajánljuk, akik pragmatikus és praktikus szemmel nézik saját tevékenységüket, és azt javítani kívánják a nemzetközi tudományos diskurzusban való sikeres helytállás eszközével.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról