Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtárak -- az Amazon-modell szerint?

A könyvtárak is kínálhatnak az Amazonéhoz hasonló csomagot (vö.: Az Amazonon mindig megtalálom. Miért nem igaz ez a katalógusokra? link ). A dán közkönyvtárak évek óta látják el használókat zenével (link A közkönyvtárak konzorciuma által vásárolt országos licencben, melyben egyaránt szerepelnek a népszerű zenék és a rétegigényt kielégítőek.
Az Amazon Unlimited nagy hátránya, hogy -- mivel több nagy kiadóval nem tudott megállapodni, illetve feltehetően a legnépszerűbb kiadványokat érdemesnek látja külön megvásároltatni -- a sikerlisták kiadványai elég hézagosan vannak meg benne. Az összehasonlítást link amerikai szolgáltatók és könyvtárak között végezték el, olyan eredménnyel, hogy a könyvtárak több sikerkönyvet kínáltak, mint az Amazon szolgáltatása. Sok olvasó számára hiába kínál tehát 600.000 könyvet az Amazon, ha A szürke ötven árnyalata nincs a csomagban.
A könyvtárak potenciális szolgáltatásának hátránya, hogy a sikerkönyvek esetében gyakran sorba kell állni. Előnye viszont, hogy nem csak e-könyveket, hanem kiegészítő szolgáltatásokat nyújt -- pl. segítség a könyvkiválasztásban, technikai asszisztencia, az olvasmányélményeket megbeszélő 'fizikai' közösség.
A magyar könyvtárak is megjelenhetnének / megjelenhettek volna a skandinávhoz hasonló szolgáltatással, ám úgy tűnik, még mindig nem érzékelhető az innovációt megkövetelő piac (a hazai könyvtári szemlélet a szolgáltatót és nem az igényt támasztó használói oldalt finanszírozza), a könyvtári rendszerekbe döntően nem épültek be az e-könyvek használtatását lehetővé tevő alkalmazások, a jogi szabályozás is elmaradott. Ilyen módon kisebb az esély arra, hogy az egyes könyvtárakban lecsapódó használói igények szerint alakuljon a szolgáltatói kínálat. Így az könnyebben válik kevéssé használóbaráttá és lassúvá.
Az USA-beli közkönyvtárak 90%-a kölcsönöz e-könyveket. E-könyv-kínálatuk a ráfordított adódollárok mennyiségétől függ.
A magyar szakkönyvtárak mindazonáltal a használók számára térítésmentesen kínálnak e-könyv-gyűjteményeket, melyek közül legnagyobb (vö.: Ebsco, Elsevier ScienceDirect, Sage stb.) adatbázisok. Ezekben az e-könyvek mellett egyszerre lehet folyóiratokban is keresni -- a szakembereknek ugyanis a szakkönyvek mellett a szakfolyóiratok a friss legfontosabb dokumentumforrás. E szolgáltatásokra a hazai felsőoktatási oktatók és hallgatók jogosultak, kölcsönzési lejárati időkorlátozás nélkül. (összeáll.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról