Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtárak -- fontosabbak, mint valaha. (De mi is a valaha? ;-) (olvasóink szavazatára)

A patinás lap vélemény-rovatában megjelent cikk felsorolja a könyvtárak számos erényét és jóságát. Mint a szerző mondja: a közkönyvtár igazi amerikai találmány. Talán nincs is más olyan hely, mely nála jobban biztosítaná a szólásszabadság és a demokrácia értékeit, mint e tiszteletre méltó intézmények. Könyvtárak képviselik az információszerzés és -megosztás szabadságát. A könyvtárak sikeresen mozdultak el a digitális világba. A legfontosabb hely azoknak, akiknek nincsen otthoni, iskolai vagy munkahelyi internetjük. A könyvtárak 100%-a nyújt internet-hozzáférést és 90%-uk technikai képzést, támogatást. A San Francisco-i közkönyvtár legfontosabb szolgáltatásává a belső laptop-kölcsönzés lett. Ugyanez a könyvtár virágzó szolgáltatásokat nyújt álláskeresőknek és üzleti vállalkozásoknak. Számítógép-használatot kantoni, mandarin, japán, spanyol és orosz nyelven is tanítanak benne. Emellett használóiknak segítenek e-könyveket letölteni mobil eszközeikre.
Ezek alapján a könyvtárak fontosabbak, mint valaha. A személyes fejlődés, valamint az információs korban való tájékozódás színhelyei, a polgári és kulturális szerepvállalás gyűjtőhelye, a kultúra megőrzésének letéteményese. A könyvtári tartalmakhoz való hozzáférés eszközei változnak, a misszió azonban marad: informálni, megosztani és összegyűjteni.
(ref.: MG)
-- A témához kapcsolódik a lap vitarovatának kérdése: Kell-e még nekünk könyvtár? link

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról