Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

'Könyvtárak az életért' program az Egyesült Királyságban, Devon megyében - 1. Ingyenes, mindenki számára

A növekvő energiaárak és megélhetési költségek egyre több családot érintenek az Egyesült Királyságban is az idén. A könyvtárak és múzeumok 2022 nyarától készültek a fűtési szezonra. A Guardian már augusztusban cikket írt link arról, hogy az intézmények extra támogatást kértek a miniszterektől hosszított nyitvatartásra és különböző szolgáltatásokra. A National Grid energiaszolgáltató 9900 fonttal támogatta a könyvtárakat a megyében.
A Libraries Unlimited Alapítvány 54 könyvtárat gondoz Devonban és Torquay megyei jogú városban, közösen az önkormányzatokkal. A "Könyvtárak az Életért" nevű program 2023 márciusáig tart, és hat területet fed le, ezek: a megélhetési költségek csökkentése; magány és közösségi kapcsolatok; élelmiszer, egészség és jól-lét; digitális hozzáférés és támogatás; és munkavállalási képesség, készségek, és vállalkozás.

A cél az, hogy az emberek minél többet használják a könyvtári szolgáltatásokat. Eszközök:
- A közösségi terekben ingyenes wifi és számítógéphasználati lehetőség található.
- A terekben napfénypótló lámpák találhatóak.
- Klubok, események is várják a lakosokat, emellett több könyvtár tanácsadói szolgáltatást nyújt energiafelhasználás, adósságcsökkentés és más témakörökben.
- A könyvtártagság mindenkinek ingyenes, beleértve pl.: CD / hangoskönyv-kölcsönzés, szamítógép-használat. Fizetős továbbra is pl. a könyvtárközi kölcsönzés; 1 font/könyv, illetve a nyomtatás, fénymásolás.
- Az idei évtől a gyerekek részére minden szolgáltatás díjmentes, beleértve a könyvtárközi kölcsönzést, illetve a késedelmi díjak teljes megszüntetését.
- Ringató foglalkozásokat, meseolvasást, kézműves klubokat tartanak, és babamérleg használata is biztosított. (összeállította: Teiermayer Andrea)

Régebbi hírforrás(ok): Forró italok, ingyen kabátok, fázós, éhes gyerekek Nagy-Britanniában - és a könyvtár szerepe link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról