Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtárak Charlie Hebdo után

Félelem és fenyegetettség. Valóságosak-e ezek az érzések a könyvtárakban, kulturális intézményekben?
Ezt a kérdést feszegeti a Library Journal januári cikke.
A franciaországi erőszakos cselekedet után az együttérzés mellett megjelentek a másságot (jelen esetben a vallási különbségeket) kihangsúlyozó cikkek is.
Nem élhetünk állandó félelemben, csak azért mert a mások identitását, vallását, elképzelését tartalmazó könyveket megjelentetjük -- hangsúlyozta Peter Hart, a Nemzeti Koalíció a Cenzúra Ellen (NCAC) nevű szervezet kommunikációs igazgatója.
Közvetlen fenyegetésben már része volt több könyvtárnak is, bár ezek a tevékenységek inkább a könyvek, és nem a könyvtárosok ellen irányultak (oldalak eltávolítása, könyvek megsemmisítése).
Barbara Jones, aki vezető szerepet tölt be az Amerikai Könyvtáros Szövetség Szellemi Szabadság Hivatalában (ALA OIF), is megerősítette ezt a vele készült interjúban, és arról számolt be, hogy a képregények gyakran állnak a támadások kereszttüzében.
Szabad véleményformálás, és biztonság -- ezek a kulcsszavak a reményt hordozzák a jövőre nézve. Mindkettő szükséges ahhoz, hogy a jövőben eredményes párbeszéd alakuljon ki a radikális nézeteket való közösségek és a cenzúrát nem elfogadó médiaforrások között. (ref.: NM)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról