Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtárak életkora: csecsemő, vagy aggastyán?

A könyvtáraknak, mint szervezetnek szintén megvannak az életszakaszai. Az ezt vázoló ún. Adizes-modell felvázolja az egyes életszakaszok jellemzői és veszélyeit. A fiatal szervezetekre a rugalmasság, a növekvő teljesítőképesség, a viszonylag alacsony szabályozottság, az öregekre az elburjánzott szabályozás, a csökkenő teljesítmény, elbizakodottság és rugalmatlanság jellemző. A tapasztalat szerint a nehéz gazdasági helyzetben inkább a fiatalítás jelenti a megoldást. A cikk felhívja a figyelmet, hogy egyes szektorokban a törvényi szabályozás is öregíti a szervezetet: agyonszabályozás esete [pl. közalkalmazotti kötöttségek, a költségvetési rovatok szigorú szabályozása, bürokratikus selejtezési eljárások]. A monopolszervezetek szintén hajlamosak a befelé fordulásra. A cikk a Fővárosi Vízművek megfiatalítását veszi példaként, melynek lépései voltak: telefonos ügyfélszolgálat létrehívása, informatikai háttér és belső kommunikáció korszerűsítése, frissdiplomások (új látásmód) felvétele, újoncok rotálása, javaslatok kérése tőlük problémák a megújulási programhoz (egy részük kivitelezhetetlen, más részük jól hasznosítható volt). (referálta: MG)

Hírforrás: Csecsemők és aggastyánok : vállalati életciklus-modell / Mártonffy Zsuzsanna. In: Figyelő (2003. augusztus 14.) p. 52-53
2003. augusztus 27.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=konyvtarak_eletkora_csecsemo_vagy_aggastyan
Régebbi hírforrás(ok): Csecsemők és aggastyánok : vállalati életciklus-modell / Mártonffy Zsuzsanna. In: Figyelő (2003. augusztus 14.) p. 52-53
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról