Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Könyvtárak gazdálkodását ellenőrizte az Állami Számvevőszék - ezt találta

A könyvtárak a közművelődés fontos intézményei, amelyek felbecsülhetetlen kulturális értékeket őriznek és még az internet térnyerése mellett is alapvető tájékozódási lehetőséget kínálnak sok ember számára. Fontos, hogy a könyvtárak úgy működjenek, hogy biztosítsák a kultúrjavak gyarapítását és szolgáltatásaikhoz mindenki hozzáférhessen. A könyvtári ellátás fenntartása közcél, így a könyvtárakat meghatározó módon közpénzből tartjuk fenn. Az ÁSZ ellenőrzése úgy értékelte, hogy a könyvtárak elszámoltathatóságára és átláthatóságára vonatkozóan 48 könyvtárnál alacsony a kockázat.

Az Állami Számvevőszék az ellenőrzése során 58 könyvtár gazdálkodását értékelte. Az ellenőrzött időszakban 4 könyvtár kialakította a gazdálkodáshoz előírt alapvető számviteli szabályozásokat, kontrolltevékenységeket, továbbá összeállították a leltárral alátámasztott éves költségvetési beszámolójukat is.
Az Állami Számvevőszék a közpénzügyek rendezettségének előmozdítása érdekében figyelemfelhívó levéllel fordult a könyvtárak vezetői felé. Az Állami Számvevőszék a figyelemfelhívással lehetőséget biztosított arra, hogy a könyvtárak vezetői lépéseket tegyenek a feltárt hiányosságok megszüntetésére. Ezzel a lehetőséggel 44 intézmény vezetője élt. Ezeknél a könyvtáraknál a szabályszerű pénzügyi és vagyongazdálkodás akkor biztosítható, ha a számvevőszéki felhívásra válaszul jelzett intézkedések valóban érvényesülnek.
9 könyvtár az ellenőrzött időszakot követően sem intézkedett a feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében, ezért magas a kockázata annak, hogy a könyvtár nem fog tudni átláthatóan és elszámoltathatóan gazdálkodni. Az ellenőrzés során feltárt hiányosságok kockázatot jelentenek a gazdálkodás törvényességére és a közpénz szabályszerű felhasználására. Ezáltal veszélyeztetik a rájuk bízott önkormányzati közfeladat ellátását, és a helyi lakosság könyvtári szolgáltatásokhoz való hozzáférését.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról