Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtárak jövője -- ha van nekik

Egyszerre növekszik és csökken a könyvtár iránti igény. A Public Library Association felmérése szerint növekszik az igény a szolgáltatások, a wifi-elérés, a számítógépek, a számítógépes képzések, digitális készségek oktatása. A legtöbben nem könyvet kölcsönözni mennek már a könyvtárba, hanem az információs társadalom tagjai kívánnak lenni. Nem a hozzáférés, hanem annak a minősége válik döntővé, melyhez a digitális ismeretek oktatása van a használók segítségére. Ebben számos üzleti ás közintézmény konkurense a könyvtáraknak -- melyek nem ritkán fizikailag a könyvtárakban kapnak helyet. A konkurensek között (cybercafé, iskola, hotspot, könyvesbolt stb.) a könyvtár akkor lehet nyerő, ha kevesebb könyvtárost és több információmenedzser és digitális készség-szakértőt alkalmaz.
Az internet elérése helyett az ott talált információ feldolgozásának a kritikus sikertényező -- melyre fel kell készülni. Tehát a hozzáférés csak kiindulási pont.
Hallgatólagosan vagy nyíltan, könyvtárak és versenytársaik már elindultak ebbe az irányba: a papírhordozók felhalmozása helyett a készségek megszerzésére, továbbadására összpontosítanak; a fókuszban: kevesebb könyvtár, több felhasználó. A könyvtár jövője attól függ, hogyan tudnak versenytársaikkal és használóikkal ebben együttműködni. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról