Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtárak lépnek ki az ALA-ból, avagy ezért nem lehet pártatlannak maradni

Egy, a könyvek betiltását szorgalmazó konzervatív mozgalom nyomást gyakorol az amerikai könyvtárak szakmai szervezetére, az Amerikai Könyvtárosok Egyesületére (ALA). Ennek hatására számos könyvtár elhagyta az ALA-t. Wyoming állam Campbell megyéjében a helyi könyvtári testület új irányelvekkel állt elő, amelyek lehetővé teszik a fiatalok számára károsnak vélt könyvek eltávolítását és a gyűjteményekből való törlését. Emellett Campbell megye kilépett az ALA-ból, és hasonlóan más államok és könyvtárak is. Több állam, köztük Arizona, Georgia, Illinois, Louisiana, Mississippi, Pennsylvania, South Carolina, South Dakota és Wyoming jobboldali törvényhozói hasonló intézkedéseket követelnek.

Az ALA-t évek óta érték kritikák azért, mert kiáll a vitatott - gyakran LMBTQ és rassz-ábrázoló tartalmú - könyvek mellett. Az is felszította a kedélyeket, hogy elnöke tavaly egy tweetben önmagát "marxista leszbikusnak" nevezte. Az állítás szerint az ALA politikai irányt követ, míg a szervezet tagadja, hogy bármilyen politikai program irányadó lenne számára. Az ALA tagsága csökkent az utóbbi években, és egyes könyvtárak kiléptek a szervezetből az irányelvekkel való nézeteltérések miatt.

Azokban a könyvtárakban, ahol politikai vezetők az ALA-tól való szakítást követelik, gyakran eltávolítják az ALA által támogatott "Library Bill of Rights" irányelvet, amely a könyvtárhasználók hozzáférési jogait védi, függetlenül a dokumentumok eredetétől, korától, hátterétől vagy nézeteitől. A könyvtárak egyre gyakrabban hivatkoznak arra, hogy az "erkölcsileg szexuálisan explicit vagy grafikus tartalmakat" tartsák távol a fiatalok szekciójából.

Az ALA-t bírálók alternatív szervezeteket is létrehoznak, mint például a World Library Association, amely más könyvtári irányelveket vall. Ezek az események hatással vannak a könyvtárak és az olvasás jövőjére, miközben a politika beavatkozik a könyvtárak működésébe és gyűjteményeik összeállításába. Az ALA szerint e törekvések csökkentik a közösségi jót, és meg kell védeni az információs erőforrásokat a közkönyvtárakon keresztül. (ref.: ChatGPT, MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról