Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtárak megtérülése -- mérik, ha pozitív a mutató?

Az amerikai könyvtárak a befektetés megtérülésével kapcsolatban számos adatot hoztak nyilvánosságra. Floridában minden nyilvános könyvtárakba invesztált 1 USD 12,66 USD összegben térül meg, Dél-Karolinában a nyilvános könyvtárakra szánt 77,5 millió USD 347 millió USD hasznot hozott az állami költségvetésbe. A nyilvános könyvtárak gazdasági hasznáról szóló számítások számos államban megtalálhatóak, sok helyen felhasználóbarát kalkulátorral kombinálva, hogy az állampolgárok egyénileg is ellenőrizhessék a könyvtári befektetések számszerűsített, összegszerű megtérülését. Ezek a gazdasági válság idején ösztönzően hatnak a könyvtári befektetésekkel kapcsolatos aggodalmak eloszlatására.
A brit könyvtárakban a befektetések megtérülésére szolgáló számításokra a Contingent Valuation Method, a CVM szolgál. Ez a befektetett források mennyiségi értékelését biztosítja. Ezek szerint minden központi forrásból a brit könyvtárakba befektetett 1 GBP végül 4,40 GBP-t hoz a brit gazdaságba. Ha nem lenne brit könyvtár, évente 280 millió GBP-t veszítene a brit gazdaság. Az átlagszámítás szerint a könyvtári befektetés aránya a brit könyvtárakba, 1:4,4-hez megtérülést mutat, amely a brit gazdaság valamennyi ágazatát érinti (kultúra, oktatás, stb.). A megtérülő könyvtári szolgáltatások a felsőoktatási könyvtári hálózatban is megjelentek, az Elsevier Kiadó különböző értékmutatószámok kidolgozásával bizonyította, hogy a szolgáltatások értéke többszöröse a befektetett összegeknek. (ref.: Prókai M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról