Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtárak segítenek áthidalni az igazságszolgáltatási szakadékot

Az egyesült államokbeli Legal Services Corporation (LSC) 2017-es jelentése szerint az alacsony jövedelmű háztartások 71%-a nézett szembe legalább egy polgári jogi problémával az előző évben, és az esetek 86%-ában nem kapott megfelelő jogi segítséget. Az OCLC WebJunction programja ezért azt tűzte ki célul, hogy különböző szervezetekkel együttműködve képzéseket és jogsegélyt biztosítsanak, hiszen a könyvtár egy hozzáférési pont lehet a hátrányt szenvedők számára. A szolgáltatásban az LSC hálózatára, helyi ügyvédi kamarákra vagy jogi egyetemi hallgatókra egyaránt lehet támaszkodni, a lényeg, hogy a könyvtár összekösse a használókat a tanácsadást pro bono vállaló szakemberekkel.

Számos közkönyvtár, így a Clevelandi Városi Könyvtár is biztosít rendszeres időközönként jogi klinikákat a használói számára, ahol ügyvédek vagy ügyvédek által felügyelt joghallgatók segítenek a problémák megoldásában: válaszolnak a kérdésekre, kitöltik a megfelelő papírokat, de természetesen nem vállalnak hagyományos ügyvédi képviseletet. Büntetőügyekkel ezeken a jogi klinikákon nem foglalkoznak, csak a polgári jog hatálya alá eső kérdésekkel (lakhatás, családjog, munkajog). Mivel az amerikai ítélkezési gyakorlatban a polgári bíróságokon nem jár kirendelt ügyvéd, az alacsony jövedelmű állampolgárok nem engedhetik meg maguknak jogi képviselő alkalmazását, így "igazságszolgáltatási szakadék" (justice gap) jön létre. Másfelől, sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy a problémáikra jogi úton megoldást találhatnak - a jogi klinikák számukra is hasznosnak bizonyulnak. Ehhez hozzájárul, hogy a könyvtár egy biztonságos és semleges hely: a Clevelandi Városi Könyvtárban például egy bántalmazó kapcsolatból menekülni kívánó családanya élt a lehetőséggel, aki így nyugodt körülmények között kaphatott ügyvédi segítséget.

Noha a használók általában nem adnak visszajelzést a könyvtárosoknak ügyeik kimeneteléről, de aki mégis megteszi, jellemzően megkönnyebbülésének ad hangot, és kifejezi háláját a kapott segítségért. (Könyvtári jogsegélyszolgálat: a könyvtárak segítenek áthidalni az igazságszolgáltatási szakadékot; ref.: Szabó P.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról