Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Könyvtárakban is találkoznak választóikkal a képviselők - nincs kiváltság

A parlamentben dolgozók nem kapnak plusz pénzt azért, hogy külön irodát vagy lakást tartsanak fenn. Sokan a közkönyvtárakat vagy a pártközpontokat használják arra, hogy a szavazókkal találkozzanak. Ha repülővel mennek valahová, előbb ellenőrzi, és jóváhagyja a Parlament utazási osztálya, de természetesen ezekre az utakra nem jár külön juttatás - Svédországban.
Az országot nem a király, hanem a politikai osztályok vezetik, éppen ezért a svédek nagyon jól meggondolják, és komolyan veszik a szavazást. A vezető politikusok nem rendelkeznek semmilyen kiváltsággal és egyáltalán nem élnek luxusban. 1990-ig nem kaptak hivatali lakosztályt, hanem, ha úgy adódott, akkor a Parlamenti székben kellett aludjanak. Manapság az állam által kirendelt 40 négyzetméteres egyforma stúdiólakással rendelkezik mindenki. Az egyetlen szoba nappaliként és hálószobaként is funkcionál, a mosoda közös, ezért, ha tiszta inget szeretnének másnapra, akkor igazodniuk kell a várólistához. Olyan képviselők is vannak, akiknek ennél egy jóval kisebb, egy alig 18 négyzetméteres élettér jut hivatalból. Nincs titkárnőjük, tanácsadójuk, és szolgálati autójuk sincs sofőrrel.
"Én fizetem a politikusokat. Egyáltalán nem is értem, hogy az adófizetők pénzéből miért kellene nekik személyi titkár, sofőr, és szolgálati autó" - nyilatkozta egy svéd adófizető. A svéd miniszterelnök hivatalos székhelye nem haladhatja meg a 300 négyzetmétert, és ő sem rendelkezik külön személyzettel. Ő maga mossa és vasalja az ingeit, akár a többi állampolgár. Svédország 21 megyére oszlik, melyet a kormány által kijelölt igazgatási iroda, és az állampolgárok által megválasztott tanács vezet. Svédország 290 településből áll.
Sem a polgármesterek, sem a kormányzók nem kapnak hivatalból fizetett szolgálati lakást, a tanácsosoknak nincs egy havi fix fizetésük, sem saját irodájuk, ezért otthonról dolgoznak. "Az állampolgárok jogainak képviseletére választottak meg, ezért ugyanolyan jogokkal rendelkezünk akárcsak ők" - mondja egy svéd politikus. Csak a jogalkotással foglalkozó parlamenti képviselők kapnak havi fix fizetést, az ő munkájukat ugyanis közszolgáltatásnak tekintik.

Régebbi hírforrás(ok): Több mint hétszeresére nőtt az MKE elnökének költségtérítése egy év alatt - mire is? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról