Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

'Könyvtárhasználati foglalkozások' -- differenciált módszertan Zákányszéken

Bár egyszemélyes könyvtárban mindent a könyvtáros végez, e munkák közül számomra a 'szívemcsücske' az általános iskolások rendhagyó foglalkozásai. Mivel alig van pénz rendezvényekre, a könyvtáros igyekszik anyagi ráfordítás nélkül megtölteni tartalommal a 'Könyvtár rendezvényei' rovatot a munkanaplóban. Bár a könyvtárhasználati ismeretek átadása alapfeladat, az órák minősége sok plusz időt és energiát igényel. Pedig e kb. kétheti, mintegy 25 gyereket vonzó találkozások meghatározóak, és kedvező lehetőséget teremtenek a könyvtár üzeneteinek közvetítésére az olvasóvá nevelésben. Egy kistelepülésen a könyvtáros személyes ismerőseként köszöntheti a könyvtárába ellátogató gyerekeket. Az első látogatás alkalmával az osztályról kialakult benyomást rögzítem, s ez megkönnyíti a későbbi közös munkát. Osztályonként külön dossziéban sorakoznak a korábbi órák vázlatai, segítve a későbbiek tervezését. A kölcsönös ismeretség elonyei: bizalmi viszonyt jelent a 'felek' között; összetétel, érdeklődési kör, temperamentum ismeretében a foglalkozás 'rászabható' az adott osztályra. Így minden osztálynak egyéni módszertan 'jár'. A nyugodt társaság fogékony a mesélésre, a felolvasásra, nem zavarja oket, ha többet hallják a könyvtáros hangját, mint a sajátjukat. Az ellenkező igaz a 'hangosabb', mozgékonyabb osztályokra: ok a saját hangjukat is hallatják és hallgatják. Velük inkább eljátsszuk a mesét, vagy vetélkedővel dolgozunk fel egy adott témát, így észrevétlenül vonom be őket a munkába'. A kiindulópont a tananyaghoz, a pedagógusok kéréséhez igazodó téma. A repertoár már elég széles, és az igényeket követve folyamatosan bővül. Pl.: Tájékozódás a
könyvtárban, a Tudományok Palotájában; Időutazás Mátyás király udvarába; A könyvtár iránytuje: a katalógus; A nagyvilágban rókaszemmel -- játékos vetélkedő; A könyvtár, mint forrásközpont; Hazánk fővárosa, Budapest; Könyves barátkozások; Család -- szeretet; stb. A témák tehát túlnövik a hagyományos könyvtárhasználati foglalkozás kereteit: az alkalmak a tanuláson túl a játékos ismeretszerzésről, a könyvek megszerettetéséről, a kellemes környezetben, jó hangulatban eltöltött együttlétről szólnak.

Régebbi hírforrás(ok): Paraginé Tóth Edina
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról