Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtárhasználati útmutatók minősége -- kevés a viszacsatolás

A szakirodalom azt mutatja, hogy a kalauzokat nehéz naprakészen tartani. A webes keresők széles körű használata megkérdőjelezi létüket, viszont a személyre szabott szolgáltatás és a népszerűsítés eszközei, bár nem helyettesítik a személyes tájékoztatást. Ugyanakkor a könyvtárban fizikailag nem jelen lévő hallgatók számára segítséget tudunk nyújtani ezekkel az eszközökkel. Az egyes kurzusokhoz rendelt kalauzok hasznosabbnak tűnnek, mint a tág témákat feldolgozó társaik.
A kalauzok nemcsak a felhasználóképzésben használhatók, hanem a könyvtárosok számára is hasznosak. Értékelésük szempontjai között ott van annak vizsgálata, hogy valamely témát vagy adatbázist dolgoz-e fel, hogy mi a célja, hogy egy-egy kurzusra vagy témára terjed-e ki, milyen formátumban készült, és nyomtatható-e. Vizsgálni kell, hogy mikor készült és mikor vizsgálták felül, hogy mennyire magyarázzák meg bennük a kulcsfontosságú fogalmakat, mennyire jól olvashatók, továbbá mennyire jellemző rájuk a könyvtári zsargon. Érdemes megnézni, hogy milyen az online elérésük és használatuk, adnak-e lehetőséget a visszacsatolásra, továbbá, hogy hol találhatók. (ref.: Koltay T.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról