Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtári-bolti katalógus? - Előbb legyünk hatékonyak

Borkuti László kommentárja múlt heti kérdésünkhöz: Legyen-e közös katalógusa a könyvtárnak és a könyvesboltnak?
- Helyénvaló a témában mélázni, de objektív okok miatt sem időszerű! A szubjektív körülményekről nem is beszélve. 36 évi könyvkiadói és könyvkereskedelmi, valamint pár év könyvtárigazgatói tapasztalattal úgy látom: oly nagy az enerváltság, céltudatlanság szakmai területen, hogy a felek számára a kölcsönösen kedvező együttműködéshez minimum paradigmaváltásra kellene kényszeríteni (a könyvtárakat, illetve azok fenntartóit, szóval) a magyar államot.
Nem a közös katalógus hiánya miatt lesz "kihalóféle" a könyvtárhasználó, hanem a mögötte meghúzódó szakmai érdektelenség, személyes motiválatlanság problémája miatt. Ma a beszerzések egyirányúsága, (a KELLO, mint kötelezően választható beszerezési csatorna) is gátja annak, hogy a katalógusötlet e tekintetben értékelhető legyen.
A Líra és a Libri adatbázisaiból és telefonon tájékozódva sem tudok tovább lépni, hogy KELLO-n keresztül beszerezhető-e egy könyv, vagy sem. Így aztán az olvasóink csak abban biztosak: nem érdemes a könyvtárba menni egy agyonreklámozott könyvért. A kurrens könyvek beszerzése ráadásul elsősorban fedezetfüggő, másodsorban csak hónap múlva derül ki, a kiadó szállított-e értékesíthető példányokat a KELLO-nak, vagy sem.
Évekkel ezelőtt érdeklődéssel figyeltem az link vállalkozást, magam is úgy gondoltam, (akkor még vállalkozóként) meghonosítom városomban az ötletet, és szerződött részese leszek annak a hálózatnak. Ám kivárva megtapasztaltam, hogy még Budapesten sincs olyan fizetőképes kereslet, hogy egy újdonságközpontú könyvkölcsönző fejlődni tudjon piaci alapon.
Szóval miért is a közös katalógus?
Ettől nagyobb problémának tartom a jelenlegi könyvtári marketing tevékenység gügyeségét, a könyvtárak online tevékenységének szakszerűtlenségét, még olyan szinten is, hogy, azt tudatosítsuk: "a könyvtár egy olyan hely, ahol remek olvasnivalót talál az ember, csekély beiratkozási díj fejében."

Hírforrás: Borkuti László
2018. február 04.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=konyvtari-bolti_katalogus_-_elobb_legyunk_hatekonyak
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról