Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Könyvtári állományok logisztikája - könyvtárak között

Egyik szeptemberi lapszámunkban szóltunk link a Guardian cikkéről, mely beszámolt arról, hogy Új-Zéland nemzeti könyvtára profiltisztítást végez: megszabadul állománya akár értékes, de nem "újzélandisztikum" állományrészeitől. Mindezzel nagy felháborodást váltott ki. Jeleztük: feltehetően érdemes lett volna a témában jobban kommunikálniuk.

Így igaz, ezért nem is ezt kérném számon. Ugyanis a nagy brit napilapok közül ez foglalkozik legtöbbet a könyvtárakkal. Az én megítélésem szerint a kelleténél konzervatívabban. Ez önmagában akár ízlés kérdése is lehet. Az ugyanakkor már újságírói feladat, hogy a vázolt helyzetet nagyobb összefüggésbe helyezze. Ezt - meglátásom szerint - nem tette meg az optimális szinten. Tehát utánajárt ugyan a dolgoknak; megkérdezte a feleket, de inkább érzelmi húrokat pengetett, mintsem bemutatta volna a teljes képet. Magam így utaltam a KIT-ben erre: link
Ám még mielőtt a Guardian és a KIT kaliberét hasonlítgatnánk - érdemes megállapítani, hogy a téma nemzetközi szinten neuralgikus. Bár éppen pl. az Egyesült Királyságban is láttam példát a helyzet ügyes kezelésére: e lista olvasói közül többen is ott voltak a Kelet-Angliai Egyetem (EAU) könyvtárában, ahol talán Koreny Ágnes(?) kérdezett arra, hogy hol találjuk a muzeális könyveket. A könyvtáros először nem értette, mire is gondolunk. Majd elmondta, hogy voltak ugyan könyvtárukban ilyenek, de továbbadták egy muzeális könyvekkel foglalkozó intézménynek (másik könyvtár? múzeum? - nem emlékszem), mert az EAU könyvtárában nincs az ilyen könyvek iránt jelentős igény, nincs képzett személyzet, illetve megfelelő, védett környezet. Amit a fogadó intézmény ugyanakkor biztosít.

Summa: a dokumentumokról nem érzelmek, hanem evidenciák, valamint költség-haszon elemzés mentén döntöttek, mely által több vonatkozásban is szinten növelték a társadalmi hasznot.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról