Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtári amnesztia -- kreatív és a közösségnek is hasznos megoldás

Adományért cserébe elengedik a büntetést a canberrai közkönyvtárak. Eddig több mint 3000 felajánlás érkezett a canberrai közkönyvtárakba, miután amnesztiát hirdettek azoknak az olvasóknak, akik a lejárt könyvekkel együtt karácsonyi élelmiszeradományokkal jelentkeznek. A segélyszervezetek a rászorulóknak hetente átlagosan 2,5-3 tonna friss gyümölcsöt, zöldséget, húst szoktak szétosztani. A könyvtárakhoz érkezett mennyiség hónapokra is elegendő -- magyarázta a jótékonysági szervezet munkatársa.
A könyvtár szerint is meglepő, hogy mennyien éltek a lehetőséggel, jóllehet az adományozók közül sokaknak nem volt lejárt kölcsönzése. Volt azonban olyan is, aki már jelentős büntetést halmozott fel, és egy egész kocsinyi adománnyal érkezett -- hangsúlyozta Vanessa Little könyvtárigazgató, hozzátéve, hogy a legnagyobb adomány 200 tételből állt.
-- A könyvtárak gyakran semmi ürügyén 'bocsátanak meg' a késedelmes használóiknak. Mindez, amellett, hogy fantáziátlan, aligha növeli a visszahozatali arányt, ugyanakkor erodálja a könyvtár imázsát. Ezért is jó példa a canberrai, mely mindezek mellett a könyvtár szociális érzékét, akár társadalmi felelősségvállalását is kommunikálja. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról