Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Könyvtári dolgozók, egyesüljetek! Növekszik a szakszervezetek jelentősége (olvasóink szavazatára)

Számos oka van, hogy a könyvtárosok egyre több szakszervezetet alapítanak az Egyesült Államokban. Egyik indok szerint a pandémia során tapasztalhatták, hogy ha egészséges és biztonságos munkahelyet szeretnének, akkor nekik kell azt megteremteni. 2021-ben több sztrájk is volt, és a szakszervezetek is elfogadottabbak lettek. A lelkesedésnek nem csak a COVID-19 a magyarázata, de előmozdította a történéseket.
A szakszervezet segít a könyvtárakat olyanná tenni, amilyennek a könyvtárosok szerint lennie kell. Hillsboro könyvtárában össze kellett hangolni a menedzsment és a munkavállalók panaszait. Nem volt harag a felek között, csak kellett egy közvetítő szervezet. A könyvtárosok például nem szólhattak bele az időbeosztásukba, munkaterhelésükbe, karrierútjukba, vagy hogy a pandémia idején mikor lehetnek nyitva és viselni kelljen-e szájmaszkot. Régebben is többször próbáltak szakszervezetet alapítani, sikertelenül. A pandémia elhozta a megalapítást, motivációt adott.

Adatok: Az Egyesült Államokban a könyvtárosok 26 százaléka szakszervezeti tag az adatok szerint. 2017-2020 közt ez az arány nem változott. De mivel a felmérés nem minden könyvtárost kérdez meg, ezért a cikk optimistán feltételezi, hogy amúgy nőtt az arány 2020-ban. Érdekes lesz, mit hoz a 2021-2022-es felmérés, mert az elmúlt időszak tele volt elbocsátásokkal.
Buktatók: A jogi környezet miatt Amerikában nem kell közfoglalkoztatottként szakszervezeti tagdíjat fizetniük. Így viszont a szervezetek kevésbé tudnak lobbizni az érdekükben. Ráadásul a nemzeti csoportosulások tagjai nem mindig érzik a saját prioritásaik visszatükröződését. A szakszervezetek mindig kollektívan tárgyalnak a könyvtárosokért, nem egy-egy személy igényeit veszik figyelembe. Vannak, akik úgy érzik, hogy a szakszervezet inkább a vezetőség oldalán áll. És olyan is, akik szerint a szolgálati időn alapuló szakszervezeti szerződés következtében a friss könyvtárosok szava kevésbé számít.
A szakszervezet arra is jó, hogy a jogaikat megismertesse a tagjaival. A vezetőknek pedig legalább annyira ismernie kell a jogokat és szerződéses kereteket, hogy csak azon belül gazdálkodjanak a munkavállalói erőforrással.
Ha egy könyvtár szeretne szakszervezetet, akkor az első kérdés: köz- vagy a magánszférában van-e az intézmény. Ugyanis más-más lehetőségek és megkötések vonatkoznak rájuk. Aztán meg kell értetni a dolgozókkal, miért fontos ez nekik. Olykor meg kell vívni a csatákat a vezetéssel, akik nem mindenhol érzik jónak a szakszervezetek megalakulását. El kell menni a megbeszélésekre, felszólalni, felméréseket készíteni. Ez munka. Nem szabad elfelejteni megünnepelni a sikereket sem. Bemutatni, mit ért el a szakszervezet a dolgozókért. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról