Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtári innováció - példákkal, minőségirányításon keresztül

Az ötlettől a megvalósításig - Eszköztér a mindennapi könyvtári minőséghez címmel jelent meg Koreny Ágnes könyve - a Könyvtári Intézet felkérésére. A szerző a minőségirányításon keresztül képzeli el a könyvtári innovációt. Mint írja...

A könyv célja, hogy megmutassa, az innováció mindenhol szükséges és mindenhol lehetséges, bármilyen típusú vagy méretű könyvtárról legyen is szó. Éppen ezért az innovációval kapcsolatos legfontosabb általános ismereteken túl bemutatom az ún. nyitott vagy felhasználó-vezérelt innovációt és az empatikus dizájn módszertanát, továbbá számos olyan eszközt, amelyek megismerésével, elsajátításával és alkalmazásával az innováció a könyvtár által szolgált közösség igényei, szükségleti és elvárásai szerint, sőt, a közösség bevonásával valósul meg. Fontosnak tartom azonban kiemelni, hogy a könyvben bemutatott tervezési módszertan önmagában nem egy önálló innovációmenedzsment-eszköz, sokkal inkább egy olyan gondolkodási és tervezési folyamat, amelynek elsajátítása és alkalmazása a könyvtári minőségmenedzsment, a marketingmenedzsment és az innovációmenedzsment folyamatait egyaránt segítheti.

Az egyes fejezetekben leírtakat - az inspiráció szándékával - való életből merített példákkal, jó gyakorlatokkal, tippekkel és további, elolvasásra vagy megnézésre ajánlott forrásokkal bővítettem. Végül, mint jó gyakorlatot bemutatom a kanadai Edmonton város közkönyvtárát, amelyet ma a világ egyik leginnovatívabb könyvtárának tartanak.
Az e-könyv letölthető a Könyvtári Intézet honlapjáról: link

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról