Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtári innováció - majd csak az elismertség után?!

Ezek rombolják az innovációt a magyar könyvtárakban link c. anyagunkat követően izgalmas diskurzus bontakozott ki a Könyvtárosok Facebook-csoportban. A megjelent kommentek közül Szeifert Dezsőét közöljük kiragadva, rövidítve.

Elégedettségből - szerintem - még az életben nem született innováció. Az innováció ugyanis entrópianövelő. A nyugalmi állapot kedvelői pedig a jelen egyensúlyi állapotot kellően erős ráható erő (motívum) nélkül nem fogja feladni. Sőt, egyre erősebben fenn akarja tartani, de leginkább visszaállítani, ha mégis borul. (...)
A messiásvárás (valaki csináljon végre valamit) meg az állandó megélhetési mantra egy kicsit uncsi. Ha tényleg nem fizetik meg, és a munkakör sem szimpi, akkor mi a fenét keres ott bárki? Ennyi "csak" küldetéstudattal rendelkező lenne itt is? Akkor miért olyan a szolgáltatás, ami miatt ilyen a közvélekedés, és miért olyan a munka díjazása, amennyire a köz "beárazta"? Miért ne lehetne önszorgalmú újítás / újulás (akár innováció) vagy "hatékonyítás"? Most ehelyett csak működés fenntartás van igazából. (...)

Nem ez lehet, hogy rettegünk a változástól? Kicsi is, savanyú is, de a miénk. Akkor inkább az ismert "rossz". A napi ismert rutin megnyugvást ad (automatizmusok) és a panasz összeköt. Meg a "tehetetlenség" és a "meg nem értettség" elismerése, ami közös részvétben nyilvánul meg. Valahova tartozás. Az jó, megnyugtató. Az ebből kilépés "költsége" (érzelmi, néha anyaginak tűnő) lényegesen magasabb, mint az alapvető létfenntartás (a legalsó Maslow-grádics) mostani bizonytalanságából eredő "költség". Tehát marad minden a régiben, csak ez is nehogy felboruljon. Istenigazából - szerintem - emiatt kerüljük az innovációt. (...) - Ördögi kör, és teljesen ellentmond annak a kommentnek (és a mantráknak), amire regálok. (...) És persze ilyenkor derül ki, hogy a vezetésnek miről is kellene szólnia többek között. Mert nem mindenkinek kell, hogy a felhők karcolása a feladata legyen.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról