Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtári kereső, aminek használatát nem kell tanítani?!

A könyvtári keresőt olyanná kell alakítanunk, amit nem kell tanulni, hanem átlátható és tanulás nélkül is használható - mondta Balázs László a KIT-klub szakmai háttérbeszélgetésen. A mai olvasók ugyanis a tapasztalat szerint nem gondolják, hogy tanulniuk kellene a kereső használatát, és nem is igen áldoznának erre időt. Ha nem megy számukra elsőre a keresés - vagy legalábbis nem olyan könnyen, mint a Google-ben, inkább továbbállnak. A könyvtáros pedig hiába "erősködik" az információ fontosságának mibenlétét hangoztatva, a használók nem teszik be lábukat egy általuk nagyon nyűgösen használható intézménybe.

Mindez miatt - és a "ha a hegy nem megy Mohamedhez..." elvet figyelembe véve - a katalógusban való keresést kell élménnyé tenni. Ez ugyanis sokkal olcsóbb és kivitelezhetőbb, mint minden lehetséges használót megtanítani a számára bonyolult katalógus használatára.

És nem is kell a könyvtáraknak nulláról indulniuk. Az alternatív "katalógusszolgáltatók" - Google, Moly.hu, Netflix, sőt, a Szépművészeti Múzeum katalógusfala stb. - számos könnyítést, illetve élményszerű kiegészítő szolgáltatást kínálnak, pl.:

Iskolai és szakkönyvtárban... Apropó nélkül nem hatékony a katalógushasználat. Diákok, hallgatók képzése során számukra életszerű helyzeteket kell kínálni, amelyben a használó érdekelt a megoldásban - jelezte Hajnal Ward Judit

Közkönyvtárban... Hogyan lehet a "Kérek valami jót!" igényre válaszoló könyvtárosi funkciót katalógusra alkalmazni? A szórakoztatási funkció fontosabb, mint a szakkönyvtárban: alapvetően nem gondolkodtatni kell. Jó példa erre a Szépművészeti Múzeum hatalmas fali képernyő-katalógusa - mondja Balázs László. A közkönyvtárban ilyennel lehet versenyezni a használó idejéért.

Szintén segít, ha a katalógus
- kiegészül discovery szolgáltatással (segítségével a könyvtár helyi kínálata mellett külső források is együtt kereshetőek), vö.: a FSZEK fejlesztési projektje, hasonló külföldi: link ; prezentáció a témában: link ):
- olvastat egy keveset, pl. könyvismertetésekkel, -kritikákkal
- a használó is tehet hozzá, pl. véleménye megosztásával
- folyamatosan ajánl a használó érdeklődési köre szerint (pl. hasonló olvasmányok listája).

Mindezeket a feladatokat a nagy ráfordítások miatt sem egyes könyvtárakban érdemes kialakítani. Sokkal inkább országos lefedésű projektet érdemes indítani. Már amennyiben van akarat e használószerző és -megtartó igény kielégítésére.

Hírforrás: KIT-összeállítás
2022. november 21.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=konyvtari_kereso_aminek_hasznalatat_nem_kell_tanitani
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról