Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Könyvtári küldetésnyilatkozatok tartalomelemzése - miről árulkodnak?

Wisconsin állam 32 közkönyvtári küldetésnyilatkozatát vizsgálták. Ezeket a küldetésnyilatkozatokat a kisebb településeken nem teszik közzé online, vagy nem is készülnek ilyenek, ezért a vizsgálati mintába némileg több könyvtár került be a nagyobb településekről, viszont az állam összes régiója képviselve volt.
Számos küldetésnyilatkozat gyakran másutt is megtalálható mondatok másolásával készült, ami valószínűleg azt mutatja, hogy ezeknek a könyvtáraknak a vezetői úgy ítélik meg, hogy könyvtáruk küldetése megegyezik más könyvtárakéval. Ugyanakkor arra is utalhat, hogy nem szeretnek célokat kitűzni, vagy azt gondolják, hogy a küldetésnyilatkozat haszontalan eszköz. Lehet, hogy ezek alulfinanszírozott könyvtárak, ahol a könyvtárosoknak túl sok a feladatuk, vagy nincs információjuk ahhoz, hogy elkészítsék küldetésnyilatkozatukat, esetleg nem is tartják ezt fontosnak. Elképzelhető, hogy mások küldetésnyilatkozatának másolásával megoldhatónak tartják ezt a feladatot.
A kritikai elemzésnek akkor van haszna az elmélet és a gyakorlat számára, ha alternatívákat kínál arra, miként változtassuk meg a jelenlegi viszonyokat, amelyekről a könyvtári küldetésnyilatkozatok alapvetően szólnak. Ennek megfelelően fel kell tenni azt a kérdést, hogy a küldetés az érdekeltek, így a munkatársak, a használók és nemhasználók visszajelzéseire alapul-e, így a közösség szükségleteit elégíti-e ki. Kérdés, hogy ad-e hatalmat a felhasználók kezébe, vagy oda helyez el szolgáltatást, ahol a felhasználók vannak, vagy inkább a könyvtárosok kényelmét nézi-e. Az aktivitás és a közösség szolgálta nyelvileg is kifejeződik-e? A küldetésnyilatkozat meghatározza-e, hogy mit fog csinálni a könyvtár és miért?
(A küldetés dekonstrukciója: a közkönyvtárak küldetésnyilatkozatainak kritikai elemzése; ref.: Koltay T.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról