Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtári munkaerőpiac - a tudásalapú gazdaság előtti állapotban

A Sokoldalúság c. könyv a munkaerőpiac tudásalapú átalakulásának mozzanatát is bemutatja, az amerikai hadsereg példájával. Az analógia mutatja, hogy a hazai könyvtári munkaerő-piac az átalakulás előtt tart. Az 1980-as évek struktúrája természetesen nem alkalmas alap a 2020-as évekbeli innovációs kihívásokra. (MG)

Az iparosodott korszakban (...) a társadalmi-kulturális háttér - a nyugdíjrendszer, illetve az a felfogás, hogy az állásukból kilépők nem lojálisak - és a specializált tudás akadályozza a munkahelyek közötti mobilitást. Emellett a cégeket sem ösztönözte semmi rá, hogy kívülről toborozzanak munkavállalókat, amikor a dolgozók barátságos tanulási környezetben végezhették feladataikat, ahol az ismétlés a tudás anyja, és tényleg gyakorlat teszi a mestert. A 80-as években azonban a szervezeti kultúra elkezdett megváltozni. A tudásalapú gazdaság "óriási keresletet teremtett olyan munkavállalók iránt, akik képesek a fogalomalakításra és a tudás létrehozására." A szélesebb körű konceptuális készségek immár rengeteg munkakörben számítottak előnynek, és az életpálya feletti kontroll a belső szamárlétrán felfelé haladást szem előtt tartó munkáltatóktól hirtelen a munkavállalókhoz került, akik kifelé tekintve a lehetőségek végtelen tárházát látták maguk előtt. A magánszektorban gyorsan kialakult a képességek hatékonyan működő piaca, ahogy a munkavállalók váltogatták az állásokat, keresték a számukra testhezállóbb pozíciókat. Miközben a világ megváltozott, a hadsereg leragadt az ipari társadalom szamárlétramodelljénél. (David Epstein)

Hírforrás: Epstein, David: Sokoldalúság, HVG, 2021, p. 139-140
2023. január 15.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=konyvtari_munkaeropiac_-_a_tudasalapu_gazdasag_elotti_allapotban
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról